Știai că studiile recent realizate în bucătării au arătat că pe un burete de vase există 362 tipuri de bacterii? Adică aproximativ 82 miliarde bacterii pe cm2.

Bureții sunt un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor deoarece sunt mereu uzi și intră în contact cu resturi de mâncare. Cu cât păstrezi mai mult timp un burete de vase, crește semnificativ riscul de infecție cu E.coli sau salmonella.

 

Tipuri de bureți

Există foarte multe tipuri de bureți din care poți alege în funcție de nevoile tale. Testează-i pe toți, alege-i pe cei care îți plac cel mai mult:

1. Bureții canelați și necanelați. Buretele canelat este prevăzut cu canelură pentru protecția unghiilor, foarte utilă la spălarea vaselor. Iar cel necanelat nu are această protecție.

2. Bureții pe culori diferite. O diversitate de culori. Îți recomandăm să folosești accesoriile de curățenie pe coduri de culoare. Astfel, vei evita contaminarea unei suprafețe. De exemplu, poți folosi accesoriile roșii/roz pentru baie, cele verzi pentru bucătărie, cele albastre pentru holuri și cele galbene pentru birou. Același principiu îl poți aplica și la bureți.

Îți recomandăm să folosești Burete canelat color 10/set, 3/set sau 2/set, sunt pe culori și, în plus, sunt canelați. Ai de unde alege.

3. Bureții în funcție de suprafață. Buretele este prevăzut cu o parte abrazivă pentru curățare și o parte mai moale, pentru suprafețe sensibile. Însă, există și bureți pentru curățări dificile, murdării întărite sau bureți pentru suprafețe delicate precum teflonul, sticla. Acești bureți te vor ajuta să cureți mai ușor suprafața, fără a o zgâria.

Găsești pe magazinul nostru online, www.misavan.ro, bureți pentru curățări delicate cât și pentru curățări dificile: Burete suprafețe delicate argintiu sau auriu, Burete suprafețe dificile, Burete vase abraziv.

4. Bureții în diverse dimensiuni. Cu cât un burete este mai mare, cu atât cureți mai bine un pahar sau o suprafață întinsă. Poți testa Burete canelat maxi albastru sau Burete profesional XXL.

5. Bureții altfel. Pe lângă bureții de vase tradiționali, găsești și bureți de vase cu coadă, cu mâner pentru detergent, bureție de vase cu biluțe etc.. Bureți care sunt mult mai ușor de folosit la curățarea manuală a vaselor.

Pe magazinul online îți propunem Misavan Burete Bucătărie Extra Rezistent, un burete ce conține în interior sfere din poliuretan ce amplifică de până la 5 ori presiunea aplicată pe suprafața de curățat. Forma sa specială îl recomandă pentru a curăța ușor și colțurile greu accesibile ale vaselor.

 

Durata de viață a unui burete de bucătărie

Specialiștii spun că un burete de bucătărie ar trebui schimbat la maxim 2-3 săptămâni. Mai mult decât atât, în funcție de cât de des îl folosești, unii specialiști recomandă să îl schimbi o dată pe săptămână. Ia decizia corectă în funcție de stilul tău de alimentație, cât de des gătești și dacă, în general, speli manual vasele. Sănătatea ta și a familiei tale este cea mai importantă.

Dacă păstrezi buretele de vase timp de 2-3 săptămâni, îți recomandăm:

1. Să îl cureți foarte bine după fiecare utilizare.

2. Să îl storci foarte bine și să îl lași la uscat. Dacă rămâne umed, noi bacterii se pot înmulți în interiorul buretului la fiecare 20 minute.

3. Să îl dezinfectezi. Îți recomandăm ca la fiecare 2-3 spălări vase să dezinfectezi buretele. Poți lăsa buretele pentru 15 minute în apă cu Dr. Stephan Bioxel Dezinfectant Universal sau Dr. Stephan Descol-75 Dezinfectant Hidroalcoolic. După, îl clătești bine cu apă, îl storci și îl lași la uscat.

Dezinfectarea periodică a buretelui nu prelungește viața acestuia mai mult decât perioada recomandată. Dacă buretele începe să capete miros, e semn că trebuie schimbat urgent.

Sfat: Dezinfectează în acest mod și chiuveta, alege un dezinfectant care îți place și folosește-l cu încredere. Poate fi unul din cei menționați anterior. Nu uita că în chiuvetă ajung resturi de mâncare, coji de ouă, aici speli alimentele crude, carnea, speli vase pe care au stat alimentele crude, lactate etc..

4. Folosește bureții uzați pentru a curăța alte suprafețe. Nu vrei să faci risipă, prin urmare îți recomandăm să folosești bureții pentru a curăța alte suprafețe. De exemplu, îi poți folosi la curățarea chiuvetei din baie, a căzii etc.. Și atunci pentru o perioadă limitată.

 

Cum speli vasele manual?

Când speli manual vasele ține cont de următoarele:

1. Ce produse ai nevoie? Detergent de vase, bureți, lavete, perii, mănuși cauciuc, prosoape de bucătărie, suport vase. Produsele le alegi în funcție de nevoile tale.

2. Sortează vasele. Oalele, tigăile cele mai murdare le poți pune la înmuiat pentru a le spăla la final.

3. Asigură-te că resturile de mâncare și grăsime au fost îndepărtate de pe veselă. Înainte de a spăla vasele șterge cu un prosop de hârtie resturile de mâncare sau grăsimea rămasă. Astfel, vei evita îmbibarea buretelui cu mâncare și grăsime.

4. Spală vasele cu un detergent potrivit. Oricare îți place ție. Noi îți recomandăm varianta cu pompița deoarece este mult mai simplu de folosit și este mai igienică. Din această categorie sunt Dr. Stephan Super Dish 1l Pump și Dr. Stephan Bright Dish 1l Pump.

5. Spală cu apă fierbinte. Temperatura recomandată pentru a îndepărta mai ușor grăsimea și bacteriile este de 45°C. Folosește mănuși când speli vasele pentru a-ți proteja mânile de apa fierbinte. Optează pentru Mănuși Menaj Profesionale, Mănuși Menaj Extrem Robust, iar dacă ai pielea sensibilă poți alege și Mănuși Menaj Aloe Vera.

6. Clătește vasele cu apă și mai fierbinte.

7. Pune vasele la uscat. Le poți șterge direct cu o lavetă microfibră sau le poți pune la uscat pe un scurgător vase.

8. La final, curăță chiuveta și buretele. Nu uita că este foarte important să cureți, să storci și să lași la uscat buretele. Ferește-l de umezeală.

9. Dezinfectează chiuveta și buretele, când este necesar.

 

Tu cât timp folosești un burete de vase?

Știai că poate fi un mediu atât de propice pentru bacterii?

Un stil de viață sănătos, îngrijit, curat, înseamnă și atenția la aceste mici detalii. Poți cumpără toata produsele necesare pentru a avea o bucătărie curată de pe magazinul nostru online - www.misavan.ro. Livrare în toată țara prin curier.

Spor la bucătărit!