Diversitatea de locuințe din care putem alege pare uneori copleșitoare și nu știm dacă facem sau nu alegerea corectă deoarece intervin foarte mulți factori. Uneori unul dintre factorii care ne influențează decizia este lipsa canalizării. Cu toate că soluția, și anume fosa septică, există dintotdeauna, gândul la ceea ce implică o astfel de alegere ne face să avem dubii.
Cu toate că pare mai complicat, fosa septică este foarte ușor de întreținut dacă știm să folosim produsele corecte.

De ce ezităm să alegem o locuință cu fosă septică?

O casă situată într-o zonă fără canalizare poate avea câteva inconveniente:

  • poate conduce la apariția de mirosuri neplăcute pe lângă fosa septică sau în casă;
  • a avea fosă septică înseamnă să chemi foarte des vidanja, un proces costisitor și destul de neplăcut;
  • fosa se poate umple și poate refula în casă;
  • mirosul neplăcut poate fi resimțit și de vecini.

În prezent, există foarte multe produse pe piață care asigură funcționarea fosei septice, rezolvând aproape orice incovenient am avea despre fosa septică. Cele mai multe produse sunt tratamente cu substanțe chimice care acționează ca deodorizante pentru fosa septică, fără a o curăța.
Pe lângă produsele tipice, există și tratamente realizate din ingrediente organice. Aceste tratamente care conțin bioenzime sau bioactivatori sunt cele mai recomandate datorită beneficiilor aduse nu doar fosei septice ci și mediului înconjurător. Mai mult decât atât, rezultatele obținute sunt pe termen lung.
Alegerea unui produs sau a altuia depinde de problema cu care ne confruntăm și de stadiul în care se află țevile și fosa septică. Înainte de a lua o decizie este bine să cercetăm piața.

Ce este bioactivatorul enzimatic?

Acumularea de grăsimi, uleiuri, celuloză, etc. este o problemă actuală și foarte des întâlnită. Depunerile de materie organică, de orice fel, creează de cele mai multe ori probleme.
Din acest motiv au apărut bioenzimele sau bioactivatorii pentru fosele septice. Bioenzimele au fost dezvoltate ca o necesitate de a proteja mediul înconjurător și pentru a găsi o alternativă economică și ecologică de a elimina impurificatorii din apele menajere.

Beneficiile utilizării unui produs cu bioenzime:

  • elimină și previne formarea mirosurilor neplăcute;
  • elimină grăsimile;
  • descompun materia organică;
  • reduc frecvența de vidanjare (vidanjarea presupune extragerea părții grosiere din fosa septică);
  • formeaza un ecosistem stabil, protejează mediul înconjurător.

Reducând mirosurile și accelerând procesul de descompunere se reduce stratul grosier, acesta transformându-se într-un nămol ușor de vidanjat și fără miros. Nămolul rezultat este semnificativ mai puțin, iar acest lucru ajută la reducerea frecvenței de vidanjare și implicit la reducerea costurilor.
Grăsimile sunt principala substanță organică care înfundă canalizarea. Eliminarea grăsimilor în acest caz este mai dificil de realizat deoarece acestea reacționează cu diferiți detergenți și se transformă într-o pastă care ajunge la suprafața conductei. Toate acestea îngreunează și mai mult desfundarea prin metoda clasică. Din acest motiv, se recomandă eliminarea grăsimilor prin utilizarea de bioactivatori.

Un produs din această categorie este Dr. Stephan Bio Drain.
Dr. Stephan Bio Drain este un produs ecologic, un reactivator enzimatic, recomandat pentru eliminarea mirosurilor neplăcute, îndepărtarea de materii organice acumulate și prevenirea formării acestora.
Produsul este un deblocant fose septice deoarece conține un amestec concentrat de bacterii ce restabilesc activitatea biologică necesară pentru buna funcționare a fosei septice. Se utilizează un dozaj inițial care reprezintă doza tampon, iar apoi se utilizează o doză săptămânală de întreținere.

Produsele cu bioenzime sunt foarte ușor de folosit, aducând beneficii majore fosei septice și mediului înconjurător. Decizia cea mai importantă este de a alege un produs sau altul, cunoscând principalele avanataje și dezavantaje.