Dintre toate activitățile gospodărești, spălarea manuală a vaselor a fost dintotdeauna cea mai puțin plăcută activitate. Cine spală vasele? Mâna sus cine s-a oferit voluntar să facă acest lucru și i-a plăcut. Ce bine că între timp s-a inventant mașina de splălat vase.

Știai că mașina de spălat vase nu a apărut din nevoia de a nu mai spăla manual vasele? În 1886 Josephine Cochrane a inventat mașina de spălat vase din dorința de a găsi o metodă de a-și protejeze vasele scumpe din porțelan chinezesc. Provenind dintr-o familie bogată, nu a fost nevoită niciodată să își spele singură vasele. Deși considerată un lux, din 1970 mașina de spălat vase a început să fie folosită și în locuințe, nu doar în restaurante și baruri.

În România, o medie de 6% din gospodării au o mașină de spălat vase. Deși este foarte puțin în comparație cu alte țări, procentajul este în creștere de la an la an.

Contează să speli vesela la o mașină de spălat vase? Cu siguranță da. Îți povestim de ce.
Știai că se pierd în medie 60 minute spălând și uscând manual vasele? Cu o mașină de spălat vase efortul depus durează 15 minute, atât îți ia să încarci și să descarci vasele. S-a calculat că 45 de minute economisite cu o spălare la mașina de spălat vase, se transformă într-un an în 210 ore. Acestea sunt ore libere în care poți face orice îți dorești.
Se economisește energie și apă. O mașină de spălat vase consumă între 7-15 litri apă și mai puțină energie electrică decât o mașină de spălat rufe. Consumul variază în funcție de tipul mașinii de spălat, dimensiunea sa și ciclul de spălare setat.
O mașină de spălat vase încălzește exact cantitatea de apă de care are nevoie, ajungând până la 70°C. Astfel, se realizează o mai bună igienizare și dezinfectare a vaselor, spre deosebire de spălarea manuală unde apa se încălzește până la 40°C.
Acestea sunt doar câteva motive pentru care se merită să ai în bucătărie o mașină de spălat vasele.

Cine curăță mașina de spălat vase?

Pentru a asigura funcționarea la capacitate optimă și o durată lungă de viață, este necesar să verificați și să curățați sistematic sistemul de scurgere și filtrele mașinii de spălat vase.

Performanțele de curățare, clătire și uscare ale mașinii de spălat vase cresc în momentul în care se setează corect sistemul de dedurizare a apei. Mașina este dotată cu un program care are rolul de ionizare și activare a ventilatorului pentru curățarea și circularea aerului în interior. În acest mod, mirosurile neplăcute sunt neutralizate. 

Mașina de spălat vase care emană un miros neplăcut trebuie verificată și la filtrele pentru apa evacuată. După spălare, apa elimină resturile de mâncare spre zona de evacuare unde se află un filtru ce reține toate aceste resturi pentru a nu ajunge în canalizare și pentru a nu bloca mașina, orificiile prin care apa este pulverizată. Acestea pot fi manuale sau automate.

Filtrul manual trebuie golit și curățat după fiecare utilizare a mașinii. Filtrul automat mărunțește resturile și le elimină cu apa murdară. Verificarea și curățarea filtrelor contribuie la buna funcționare a mașinii. Dacă nu sunt curățate resturile de mâncare se pot usca, devenind greu de îndepărtat și urât mirositoare.

Important! Se recomandă ca înainte de a pune vasele în mașina de spălat, să arunci la gunoi resturile de mâncare din farfurii. Deși mașina este dotată cu filtru care captează aceste resturi de mâncare, dacă cantitatea este prea mare se poate înfunda. În plus, va ajuta mașina să funcționeze corect și optim o perioadă mai lungă de timp și nu vor mai apărea mirosuri neplăcute atât de frecvent.

De asemenea, ține cont că o mașină de spălat nouă are un miros particular. Mirosul dispare după câteva spălări. Nu e motiv să te panichezi dacă mașina este nouă și are un miros puțin deranjant.

Amintește-ți mereu că o mașină de vase curată înseamnă vase și mai curate. Se recomandă să utilizezi detergent vase de calitate, sare dedurizantă și soluție anticalcar.

Însă, pentru o curățare completă este indispensabil să se folosească mereu soluții anticalcar pentru mașina de spălat vase. Optează pentru anticalcar sub formă de tablete, acestea sunt simplu de utilizat și conțin doza recomandată pentru o spălare. Se utilizează o tabletă la un ciclu de spălare.

Noi îți recomandăm Misavan Tablete Mașina Spălat Vase 7în1.

Ce înseamnă tablete mașina spălat vase 7în1?

Aceste tablete te ajută să îți cureți mașina de spălat vase.

  1. Îndepărtează depunerile de calcar.
  2. Curăță eficient.
  3. Degresează.
  4. Conferă strălucire vaselor.
  5. Protejează mașina de spălat vase.
  6. Reduc duritatea apei.
  7. Nu lasă reziduuri.

Se pot folosi în orice tip de mașină pentru vase și sunt foarte eficiente chiar și atunci când se folosește apă dură. 

Tabletele previn depunerile de calcar, prelungesc durata de viață și asigură buna funcționare a mașinii de spălat vase.

Întreținerea mașinii de spălat vase presupune și curățarea fiecărui compartiment al acesteia. Dacă mașina este întreținută corect, nu va fi nevoie să o cureți decât o dată pe lună. Îți recomandăm să respecți instrucțiunile de curățare recomandate de producător.