Ai observat cât de mult se schimbă o încăpere dacă modifici câteva elemente? Ai observat cum se îmbunătățește starea ta de spirit? Chiar și cele mai mici modificări pot avea un impact vizibil nu doar în decorul locuinței tale ci și în starea ta de spirit.
Elemente precum culorile, mobilierul, pardoseala, elemente de decor precum pernele colorate, lumânarile, fotografiile, tablourile, plantele etc, până și rearanjarea pieselor de mobilier existente pot aduce îmbunătățiri locuinței.

Cu toții ne dorim o locuință care să pară spațioasă, luminoasă și primitoare. Studiile recente arată că senzația de spațiu este de trei ori mai importantă decât suprafața în sine, 20% dintre oameni susțin că lipsa spațiului influențează modul în care se simt.

Știai că o casă mică, dar organizată și curată reprezintă o investiție în fericirea noastră? Probabil vei gândi că oricât vei face curățenie, imediat se va face dezordine. Probabil asta este realitatea. Din acest motiv îți vom spune câteva trucuri care îți vor fi de folos și care pot fi o sursă de inspirație.

1. Scapă de lucrurile de care nu mai ai nevoie

Lu Wei în cartea “Cum să ai loc în casă” propune să scapi de lucrurile stricate sau depășite, lucrurile care îndeplinesc funcții duplicat, lucrurile care trezesc amintiri neplăcute, lucrurile nefolositoare de multă vreme, lucrurile care nu vor mai fi folosite, lucrurile de mult uitate.

Marie Kondo în “Magia Ordinii. Senzaționala metodă japoneză de a-ți elibera și organiza casa” propune să mergem și mai departe. Îndeamnă să păstrăm doar acele lucruri care ne transmit ceva frumos și să renunțăm la cele care nu ne aduc bucurie. Să le mulțumim pentru scopul lor și să renunțăm la ele.
Nu uita că mai puțin înseamnă mai mult. Tot ce este nefolositor trebuie să dispară. Altfel casa ta va adăposti o multitudine de elemente care cu timpul nu se mai potrivesc cu stilul și preferințele tale.

2. Imaginează-ți ce fel de locuință vrei să ai și cum vrei să trăiești în ea

Încă de acum jumătate de secol, un designer și arhitect francez susținea că spațiul de depozitare este cel mai important element din mobilarea casei. Dacă e insuficient nu rămâne destul spațiul în care să trăiești.

Știai că există 4 reguli de bază în depozitare?

Distribuirea uniformă. Fiecare spațiu al casei are funcții diferite și avem nevoie de obiecte diferite pentru a îndeplini aceste funcții. Principiul proximității spune că trebuie să depozităm obiectele aproape de locul în care le folosim. Totul să rămână accesibil pentru a nu pierde timp.

Regula celor 12 procente. Se recomandă ca spațiul de depozitare să reprezinte aproximativ 12% din suprafața totală a casei. Casele mici au nevoie de un spațiu mai mare de depozitare.

Suprapus și grupat. O bună planificare a spațiului de depozitare nu ține de numărul de dulapuri. Ține de suprapunere și grupare. Alege dulapuri încastrate în perete, culori deschise în detrimentul celor închise, dulapuri fără mânere. Totul ține de percepție. Culorile închise dau senzația de greu, iar culorile deschise dau senzația de ușor.

Principiul raportului 2:8. Ascunde 80% din lucruri și lasă la vedere restul de 20%. Ascunde obiecte uzuale care se murdăresc ușor, obiecte domestice, obiecte folosite rar, obiecte de sezon. Lasă la vedere obiecte decorative sau de colecție, obiecte folosite frecvent.

Redu din volumul informației vizuale. Cu cât e mai multă informație cu atât creierul tău va percepe mediul ca fiind înghesuit.
Dacă pe rafturi e dezordine, praful e ultima din problemele tale. Îți recomandăm să lași pe raft doar obiectele care sunt plăcute vederii.

3. Dezordinea rezultă din diferențe

Incredibila forță a uniformizării spune că o gramadă de lucruri + cutii uniforme = foarte curat.

Ordinea se naște din uniformizare. Ce înseamnă uniformizare? Formă fixă, aceleași dimensiuni, culori asortate, materiale asemănătoare. Îți recomandăm să alegi recipiente dreptunghiulare pentru a profita cât mai mult de spațiul de depozitare, recipiente care se pot suprapune cu ușurință. Alege cutii care să placă ochiului, dar să fie transparente ca să poți vedea dintr-o privire ce conțin. Cutiile din carton sau din plastic opac nu sunt recomandate deoarece nu poți vedea înăuntru.
Optează pentru o cutie generică, suficient de încăpătoare. Dacă consideri că e nevoie de mai mult pentru a ști ce este în ele, folosește etichete pe care să scrii cuvinte. Cuvintele sunt mult mai puternice decât culorile sau imaginile. Etichetele cu imagini le poți folosi pentru copii.

4. Fii un exemplu pentru ceilalți

O casă este combinația între partea fixă - locuința în sine și partea mobilă - oamenii. Noi cei care trăim în ea suntem cei care contează și putem fi un exemplu pentru toți.

Dacă în urma ta strângi tot ce ai împrăștiat și le așezi la locul lor și dacă îi înveți și pe ceilalți membri ai familiei să facă la fel, toți vor avea de câștigat. O casă curată și ordonată începe cu propriul exemplu.
Poți găsi mici trucuri care sunt utile pentru tine. Nu uita că toți suntem diferiți, și ceea ce funcționează la cineva nu trebuie neapărat să funcționeze și la tine. Toate sfaturile de mai sus se pot personaliza și adapta propriei personalități.

5. Prin curățenie creezi un mediu plăcut ție, un mediu cu care să te mândrești și care va fi apreciat

Armonizează procesul de curățenie și ordonare cu ceva care îți face plăcere. Aprinde lumânări parfumate. Pune muzică. Cântă. Aerisește fiecare încăpere dimineața pentru a începe cu energie pozitivă. Poți face orice.

Pentru a ușura curățenia stabilește o zonă separată pentru produse de curățenie. Ține aproape produsele de curățenie pentru fiecare încăpere, dacă spațiul îți permite. Așa economisești timp și știi exact ce cauți și unde cauți.

Lasă-te ajutată de produse de curățenie profesionale. Știi că faci ceea ce trebuie cu produsele corecte, protejezi suprafața de deterioare și economisești timp.

Pe magazinul nostru online www.misavan.ro găsești o gamă foarte mare de produse profesionale de curățenie și sfaturi cum să le folosești. Și oricând ai întrebări, îți vom răspunde cu mare drag. Trebuie doar să ne spui ce problemă ai pe comenzionline@misavan.com.
Gândește-te la un program de curățenie și respectă-l. Nu fă lucrurile la voia întâmplării. Toate lucrurile făcute la timpul lor înseamnă mai mult timp pentru tine.

6. Tu contezi cel mai mult. Locuința este locul tău de confort.

13% din români se plâng de lumina naturală slabă din locuință. Cu siguranță nu poți modifica geamurile, dar poți apela la mici trucuri.
Studiile arată că accesul la un anumit spațiu verde este universal important. Dacă nu ai acces la o grădină, creează-ți locul tău verde în balcon. Cumpără un leagăn sau un scaun confortabil și bucură-te de priveliște sau de timpul cu cei dragi. Bucură-te de lumină.

După o zi în care ai făcut curat și ai ordonat, aprinde lumânări, cheamă-ți prietenii acasă, mănâncă o cină delicioasă și bucură-te de tot ce ai reușit să faci. Meriți din plin toată aprecierea noastră!