Cea mai clară cale spre Univers este printr-o pădure sălbatică

John Muir

Nu am iubi Pământul atât de mult dacă nu ne-am fi petrecut copilăria în natură.

George Eliot


Fiecare din noi știe ce vrea de la viață, modul în care îți construiește zi de zi felul de a trăi. Nu e vorba de a judeca pe cineva deoarece fiecare face exact ceea ce crede că este cel mai bine pentru sine și pentru cei dragi. Ce contează este să privim fiecare zi cu bucurie și încrederea că ceea ce facem este bine, pentru sănătatea și confortul fiecărui membru al familiei.

 

Cum faci curățenie responsabil acasă?

 

1. Colectează selectiv deșeurile.

Mai puțin gunoi face diferența. Cantitatea de deşeuri care se generează este strâns legată de tiparele fiecăruia de consum şi de producţie.

În plus, la curățenia generală sau oricând simți nevoia, poți dona sau recicla lucruri din casă de care nu mai ai nevoie, dar care sunt în condiții bune. Tindem să ne atașăm de foarte lucruri în cursul vieții, dar trebuie să te întrebi dacă toate îți aduc fericire. Pune-ți această întrebare și ia decizii.

2. Redu consumul de apă.

Mulți specialiști sunt de părere că folosirea mașinii de spălat vase economisește de până la patru ori mai multă apă decât spălarea vaselor în chiuvetă. Dacă ai în plan achiziționarea unei mașini de spălat vase, nu mai ezita, este o alegere înțeleaptă. Mai mult, încearcă să speli vasele doar atunci când mașina de spălat este complet încărcată folosind și funcția eco. 

Nu mai clăti vasele de mâncare înainte de a le introduce în mașina de spălat, poți îndepărta resturile de mâncare cu o lavetă sau cu partea abrazivă a buretelui. Iar atunci când nu ai mașină de spălat, le poți lăsa la înmuiat în chiuvetă sau într-un castron de dimensiuni mari, evitând consumul apei în exces.

Găsești mai multe informații despre mașina de spălat vase și în articolul nostru de pe blog Cine curăță mașina de spălat vase?.

3. Utilizează produse Eco label.

Evită pe cât posibil, atunci când ai alte alternative, substanțele chimice dure și alte ingrediente cu risc ce pot fia sociate produselor de curățenie tradiționale. Atunci când știi ce se află în produsele de curățenie pe care le utilizezi, devii un consumator conștient.

Nu uita! Produsele certificate Eco Label oferă certitudinea că au un impact redus asupra mediului pe durata ciclului lor de viață, certificare oferită conform unor proceduri stricte de verificare aprobate și acceptate la nivel internațional.

Misavan a lansat pe 5 iunie 2023 o gamă nouă de produse de curățenie care au eticheta verde, sub brandul celui mai priceput dintre specialiștii Misavan - Dr. Stephan (poți afla mai multe detalii despre produse pe magazinul nostru online la secțiunea Eco Label sau din proiectul CRINA prezentat pe pagina noastră de Facebook - acronimul face referite la Curățenie, Responsabilitate, Iubire, Natură, Angajament = Dr. Stephan Eco Label, produse de curățenie prietenoase cu mediul. 

4. Mai mult nu înseamnă mai bine.

Nu folosi mai mult detergent doar pentru că ai impresia că va curăța mai bine. Este o capcană. Folosește exact cantitatea recomandată de producător. Mai mult nu înseamnă mai bine, mai curat. Din contră, este un consum în exces ce poate afecta sănătatea ta și, în timp, suprafața pe care o cureți.

5. Folosesti lavete din microfibră.

Atunci când faci curățenie poți alege să folosești lavetele din microfibră, în locul rolelor de hârtie.

De ce microfibra? Se curăță foarte ușor, este foarte rezistentă (adică te va ține foarte mult timp, fără a cheltui bani aiurea) și nu lasă scame pe suprafața de curățat. Pentru zonele cu risc mare de contaminare (suprafețe baie, bucătărie, hol), nu uita să folosești lavete diferite (chiar diferite la culoare pentru a le identifica ușor), pentru a evita contaminarea încrucișată. Grija pentru sănătatea ta și a familiei tale este la fel de importantă precum grija pentru mediul înconjurător.

Pe magazinul nostru online, la secțiunea curățenie bucătărie - lavete și bureți, găsești chiar foarte multe modele de lavete din microfibră din care poți alege. Hai să arunci un ochi, poate îți place ceva. 

6. Redu cumpărăturile în exces.

Nu cumpăra produse în plus, produse de care nu ai nevoie, cumpără exact ce are nevoie casa ta. Înainte de a cumpăra un produs, întreabă-te dacă chiar ai nevoie de el. Este valabil în cazul tuturor tipurilor de produse.

Întreabă-te ce impact a avut producerea sa asupra mediului și care vor fi consecințele eliminării acestuia în momentul când îl termini. Așa vei face alegeri în cunoștință de cauză.

7. Utilizează mai puțină energie.

Atunci când faci curățenie sau în orice alte momente, nu lăsa luminile aprinse dacă nu ești în acea încăpere (înlocuiește becurilor cu incandescență cu cele economice, de tip LED). De asemenea, scoate din priză dispozitivele pe care nu le folosești pentru a evita consumarea de curent pasiv.

O altă variantă este utilizarea energiei alternative, cum ar fi panourile fotovoltaice, panourile solare pentru încălzirea apei sau instalațiile eoliene, toate acestea vor duce la limitarea consumului de curent electric și la reducerea efectelor negative asupra mediului.

8. Refolosește ambalajele.

Atunci când îți place foarte mult un produs de curățenie și știi că îl vei folosi, îl poți cumpăra la litraj mare, de exemplu la 5 litri, și îl poți turna în ambalajul mic pentru a fi ușor de utilizat. Astfel, contribui la reducerea consumului de plastic.

 

 7 motive de ce să faci curățenie cu produse Eco Label

 

1. Ai grijă de sănătatea ta, sănătatea celor mici și a animalelor de companie.

Unele produse de curățenie sau folosirea lor în exces pot afecta copiii și animalele de companie mai mult decât în alte situații (se poate ajunge și la dermatită alergică în cazuri de sensibilitate ridicată). Este important să ai grijă de igiena casei pentru a proteja copii și animalele de companie, dar având grijă și la produsele folosite (și în ce cantitate).

2. Contribui la protejarea mediului înconjurător.

Pentru a avea eticheta Eco Label, detergenții nu trebuie să fie toxici pentru organismele acvatice și trebuie să fie realizați din materiale biodegradabile (nu trebuie să conțină fosfați, aceștia alimentează creșterea excesivă a algelor, amenință alte vietăți acvatice și reduc nivelul de oxigen al apei). Mai mult decât atât, eticheta Eco Label nu acceptă detergenții dezinfectanți care pot face bacteriile să devină rezistente, adică greu de ucis pe termen lung.

3. Contribui la reducerea cantității de deșeuri de plastic.

În fiecare an, europenii generează peste 25,8 milioane de tone de deșeuri de plastic, dintre care doar 30% sunt reciclate. Mai mult decât atât, cifrele arată că românii, deși generează cele mai puține deșeuri pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, reciclează mai puțin de 15% din ele (media în UE fiind de 45%).

Ambalajul detergenților cu eticheta Eco Label favorizează materialele reciclate și este reciclabil, se bazează pe mai puțin plastic decât detergenții în ambalaje convenționale și promovează recipientele care se pot reumple.

4. Faci alegeri conștiente, cu produse recunoscute la nivel internațional.

Spre deosebire de multe afirmații sau sigle eco fără autorizație reală, produsele cu etichetă Eco Label garantează că produsele au un impact redus asupra mediului, recunoscut de o terță parte (nu de către compania care produce produsele respective). Acest lucru se datorează cerințelor stricte pe care producătorii trebuie să le îndeplinească pentru a obține eticheta, cerințe impuse și recunoscute la nivel internațional.

5. Economisești timp și bani.

Detergenții cu etichetă ecologică sunt concentrați, adică este necesară utilizarea unei cantități reduse de produs pentru a obține rezultatul dorit. Dacă respecți cantitatea recomandată pentru curățarea suprafeței și nu folosești mai mult decât trebuie, detergenții Eco Label pot ajuta atât la reducerea amprentei de carbon, cât și la reducerea bugetului de curățenie pe termen lung.

6. Ai sentimentul că ai făcut ceva bine.

Sentimentul că ți-ai făcut datoria, ai făcut ceva și nu ai așteptat ca alții să acționeze. Poate părea un pas mic sau care nu este observat de alții, dar contribuția ta la mediul care te înconjoară este imensă. De fapt, este un gest care arată iubirea pe care o porți naturii și grijii pentru sănătatea celor dragi.

7. Obții rezultate la nivelul produselor de curățenie convenționale.

Testele demonstrează că detergenții cu etichetă ecologică funcționează la fel de eficient ca și detergenții profesionali de curățenie convenționali. Adică, obții același rezultat, însă cu un mare avantaj - cel al protejării mediului înconjurător.

 

Produse Eco Label Misavan - Dr. Stephan Eco Label

 

Dr. Stephan, specialistul Misavan în curățenie și rețete garantate, prietenoase cu mediul, propune pentru casa ta 3 produse certificate Eco Label, gata de utilizat, în ambalaje de 750ml:

1. Dr. Stephan Eco Label Multi-use

Este un produs recomandat pentru a curăța orice suprafață lavabilă. Se pulverizează direct pe suprafață, pentru murdărie normală se recomandă o pulverizare pentru o suprafață de 1m2.

Ambalajul este refolosibil.

2. Dr. Stephan Eco Label Descaler (anticalcar)

Este un produs recomandat pentru îndepărtarea depunerilor de calcar de pe suprafețele din baie. Conferă strălucire și o senzație plăcută de igienizare. Se pulverizează direct pe suprafață, pentru murdărie normală se recomandă două pulverizări pentru o suprafață de 1m2. După pulverizare se șterge cu laveta.

Ambalajul este refolosibil.

3. Dr. Stephan Eco Label Degreaser (degresant)

Degresantul Eco Label are un grad ridicat de biodegradabilitate, recomandat pentru a curăța grăsimile și murdăria de pe suprafețele din bucătărie, hotă, faianță, gresie, filtre, oțel inoxidabil, pete de pe suprafețe textile etc..

Se pulverizează direct pe suprafață, se lasă la acționat câteva secunde, apoi se șterge cu o lavetă și se clătește. Pentru murdărie normală se recomandă două pulverizări pentru o suprafață de 1m2.

Recipient reutilizabil.

* Dozările recomandate permit economisirea și reducerea impactului asupra mediului.

 

În plus, până pe 30 iunie 2023 poți cumpăra produsele Eco Label cu 25% discount. Ce spui, faci o alegere verde? Testează noile produse la viitoarea ta comandă și povestește-ne cum ți s-au părut produsele.

Așteptăm cu drag părerea ta despre noile produse Dr. Stephan cu etichetă verde. Lasă părerea ta chiar pe pagina produsului, la comentarii.

Suntem aici oricând ai nevoie de noi.

Spor la curățenie verde și la alegeri pe placul tău!