A fost o dată ca niciodată....așteptând lângă o sobă arzând, miros de portocală și brad, nămeți de zăpadă și geamuri înghețate...o sărbătoare plină de magie....

Orice s-ar întâmpla, perioada sărbătorilor de iarnă este plină de bucurie, zâmbete, cadouri, luminițe, brad, colinde, aromele dulci ale copilăriei...și, inevitabil, ești cuprins de optimism și speranță. Chiar dacă peisajul alb încă lipsește, numărătoarea inversă a început...

Frumusețea acestor Sărbători este dată și de o casă curată, organizată, primitoare. O astfel de locuință îți dă o stare de spirit bună, energie pozitivă, mai ales în preajma Crăciunului.

 

Cum ne pregătim pentru Sărbătorile de iarnă?

Pasul 1. Curățenia de iarnă

În luna decembrie, înainte de Crăciun, tradiția spune că este cel mai bun prilej pentru curățenia de iarnă. Cum poți face această sarcină ușor de realizat?

Cel mai important este să te organizezi din timp și, dacă ai posibilitatea, să implici toată familia în această activitate. Este mai distractiv și este o bună modalitate de a petrece mai mult timp împreună. Noi am pregătit câteva sfaturi pentru tine în articolul postat pe blog - Sfaturi practice pentru curățenia de iarnă. Adu energie pozitivă în casa ta. Îți recomandăm să îl citești înainte să te apuci de curățenia de iarnă, la o pauză bine meritată de cafea sau ceai.

Pasul 2. Decorarea casei și aprovizionarea pentru bunătățile de Crăciun

Crăciunul este o sărbătoare foarte importantă, colorată și veselă. Împodobirea casei este un moment cu adevărat special, la care poate participa întreaga familie, de la mic la mare.

Tu în ce culori ți-ai decorat casa pentru Crăciunul 2020? Ai ales, oare, culoarea anului 2020 de la Pantone, classic blue? Indiferent de alegere, cu siguranță va arăta totul foarte frumos.

Lista bunătăților pe care le vei pregăti și găti de Crăciun poate fi compleșitoare. Nu fă risipă! Gătește doar ce vă place, încearcă chiar și rețete noi.

Pasul 3. Curățenia după pregătirea bunătăților de Crăciun

După ce ai pregătit toate mâncărurile de Crăciun, curățarea bucătăriei poate deveni copleșitoare. Provocarea este și mai maare, dacă se pregătesc mai multe tipuri de mâncăruri tradiționale. Chiar și așa, cu accesoriile și produsele de curățenie potrivite, nimic nu va dura foarte mult. Atenția la detalii va face diferența.

 

Cum să avem bucătăria curată după ce am pregătit toate mâncărurile tradiționale de Crăciun?

Bucătăria este inima casei, cea care adună de la mic la mare, locul poveștilor și al aromelor inedite, este locul secretelor. Dar, în perioada sărbătorilor de iarnă, bucătăria se transformă. Devine un loc magic al copilăriei, al tradiției, încărcat de dorința de amintiri și recunoștință.

Oricât ai încerca să gătești cu atenție, grăsimea, stropii de ulei, creme, sosuri sau alte ingrediente folosite...vor ajunge pe suprafețele din jur. Dacă ai alături de tine și pe cel mic, lucrurile o pot lua puțin "razna".

Secretul curățeniei în bucătărie, chiar și acum în perioada sărbătorilor de iarnă, este să nu amâni curățenia pe ziua următoare, oricât de mare ar fi oboseala. O suprafața curățată la timp, se curăță mai repede și fără efort. Cu toții știm ce provocare reprezintă o suprafață cu depuneri de grăsimi care nu este curățată la timp.

Din acest motiv, ne-am gândit să venim în ajutorul tău cu câteva sfaturi care pot simplifica procesul de curățenie în bucătărie după ce ai pregătit masa de Crăciun.

1. Aerisește constant.

Aburul și fumul contribuie la îngălbenirea pereților și la apariția unor pete care se îndepărtează doar dacă zugrăvești. Mai mult decât atât, și mirosul rămâne impregnat în mobilier. În perioadele în care gătești intens, cum este Crăciunul, cel mai recomandat este să folosești hota la capacitate maximă și să aerisești cât mai des.

2. Protejează suprafețele din bucătărie.

Dacă ai un mobilier nou, dorința de a proteja suprafețele va fi cu atât mai mare. Nu îți propunem să acoperi blatul de bucătărie sau masa cu folii de protecție, ci îți recomandăm să ștergi suprafețele la timp oricând observi pete sau stropi, pentru a evita impregnarea lor pe mobilier.

Recomandarea noastră este să le cureți cu prosoape de hârtie. Sunt igienice, de unică folosință, eviți mirosurile neplăcute pe care un prosop din material le captează, elimini riscul transmiterii de bacterii de pe o suprafață pe alta. Alege un prosop din hârtie care să fie rezistent, să nu lase scame și să aibă putere mare de absorbție. Propunerea noastră sunt Monorolele din celuloză premium în 3 straturi Super Strong 1500 și Super Strong 2500. Foile nu se destramă, nu lasă urme sau scame, iar pentru a șterge suprafața nu ai nevoie de multă hârtie. Testează-le! Cu siguranță nu vei regreta alegerea.

Dacă totuși preferi prosoapele din material, alege lavetele din microfibră. Sunt foarte rezistente în timp, foarte absorbante, ușor de curățat. Pe magazinul nostru online, www.misavan.ro, îți propunem o varietate de lavete din microfibră. Poți alege lavete pentru întreaga casă, super absorbante, extra pufoase pentru bucătărie, pentru vase.

Pentru depunerile de grăsime obținute prin fierbere, înăbușire, grăsimi de pe hotă, faianță, aragaz, poți folosi un degresant spumă ce se aplică pe suprafața rece, cum este Dr. Stephan Cold-Foam Degreaser.

Pentru curățarea mobilierului din lemn și pal folosește Dr. Stephan Furniture. Dacă mobilierul este din mdf cu vopsea pe bază de apă, poți utiliza și un detergent de geamuri cum este Misavan Geamuri Transparentă.

3. Dezinfectează suprafețele din bucătărie.

Știai că o bucătărie obișnuită poate avea de 100.000 ori mai multe bacterii decât o baie?

În plus, studiile arată că pe tocătorul din bucătărie există o acumulate de bacterii cu 200% mai mare decât pe vasul de toaletă. Pericolul major de contaminare cu bacterii periculoase vine în majoritatea cazurilor nu de la ingredientul în sine, ci de la suprafețele și ustensilele cu care acesta vine în contact în timpul preparării. Prin urmare, ai grijă la suprafețele și accesoriile din bucătărie, mai ales în perioada Sărbătorilor când folosești multe tipuri de carne.

Ce spui dacă alegi să folosești tocătoare din plastic sau silicon, în locul celor clasice din lemn sau bambus. Se curăță mai ușor, sunt accesibile ca preț și le poți folosi pe culori, evitându-se astfel contaminarea prin încrucișare. De asemenea, cele de plastic se pot spăla la mașina de spălat vase la o temperatură de 70°C unde bacteriile nu rezistă. Poți opta pentru tocătoare în diverse culori, de exemplu pentru pește utilizează tocătorul albastru, pentru carne crudă alege tocătorul roșu, pentru legume folosește tocătorul verde, pentru carnea gătită folosește-l pe cel galben etc..

Pentru un plus de siguranță și igienă, utilizează dezinfectant. Dezinfectează frecvent suprafețele din bucătărie pentru a evita înmulțirea bacteriilor. Noi îți propunem un dezinfectant-degresant 2în1 cum este Dr. Stephan Dezinfectant Degresant Dengras Food, un dezinfectant pe baza de alcool cum este Dr. Stephan Dezinfectant Hidroalcoolic Descol-75 și un dezinfectant cu clorura de didecildimetilamoniu cum este Dr. Stephan Dezinfectant Universal Bioxel. Toate cele trei produse dezinfectante pot intra în contact cu suprafețele unde se procesează alimente, cu condiția ca după timpul de așteptare pentru efect bactericid și fungicid, să fie clătite cu apă din abudență. Utilizează-le pe mașina de tocat carne, mașina de făcut cârnați, cuțite, tocătoare, blat etc...

4. Ai grijă la mirosurile din frigider.

Frigiderul este cel mai important spațiu de depozitare. În perioada Crăciunului, când este umplut cu diverse tipuri de mâncare, și implicit vor fi foarte multe tipuri de arome, modul în care depozitezi mâncarea contează și mai mult.

Folosește oale cu capac, caserole închise ermetic cu capac sau vase acoperite cu folie de aluminiu. Astfel, eviți îmbibarea de mirosuri. Găsești folie de aluminiu foarte rezistentă și pe magazinul nostru online - Folie aluminiu Strong Brilli.

De asemenea, ține cont că există bacterii care se pot dezvolta chiar și la temperaturi scăzute. Din acest motiv, este foarte important să se șteargă orice urmă de lichid sau pată pe care o observi în frigider. Folosește o soluție cu amoniac care are și efect de dezodorizare. Noi îți recomandăm Dr. Stephan Multicleaner Amoniacal, cu aplicare foarte ușoară datorită recipientului prevăzut cu pulverizator. Utilizează periodic și un dezinfectant cum este Dr. Stephan Dezinfectant Hidroalcoolic Descol-75 cu 69,6% alcool, cu uscare rapidă și care nu necesită clătire.

5. Curăță la timp grăsimile arse și carbonizate din cuptor, de pe oale, tigăi...

Sfatul nostru este ca la finalul zilei, după ce ai terminat de gătit, să cureți cuptorul. Înainte să se răcească de tot pulverizează o soluție degresantă cu acțiune la cald, cum este Dr. Stephan Hot-Foam Degreaser. Pulverizează, lasă la acționat câteva minute, îndepărtează murdăria, clătește și apoi lasă cuptorul la aerisit. Nu vrei sa rămână în interior mirosul substanțelor chimice. Cu siguranță, a doua zi ne vei mulțumi. Acesta este cel mai bun moment să îndepărtezi cel mai ușor murdăria care apare în urma preparatelor de Crăciun.

Dacă și oalele, tigăile, aragazul au grăsimi arse, aplică același principiu de curățare.

6. Nu arunca resturi în chiuvetă.

De multe ori, din comoditate sau obișnuință, farfuriile se pun în chiuvetă cu resturi de mâncare. Este un obicei greșit deoarece bucăți din acele resturi pot ajunge pe țevi și pot duce la înfundarea lor, iar în timp te poți confrunta cu mirosuri neplăcute.

Înainte de a pune farfuria în chiuvetă, șterge-o cu un șervețel și îndepărtează resturile de mâncare sau grăsimea în exces. În perioada aceasta, cu siguranță te vei confrunta cu aceste situații.

Alege un detergent de vase degresant precum Dr. Stephan Super Dish sau Poy Detergent Vase Mandarină/Mango.

7. Degresează și curăță pardoseala.

La final, mătură pardoseala și curăț-o cu un detergent, mai ales dacă au sărit stropi de ulei sau grăsime. Noi îți propunem un detergent de pardoseli cu uscare rapidă și parfum delicat cum sunt Misavan Pardoseli Marino sau Rosa. Pentru un plus de igienă, folosește un detergent de pardoseli dezinfectant cum este Dr. Stephan Dezinfectant Detergent Pardoseli Fresc. Este avizat de Ministerul Sănătății, are un parfum plăcut, nu necesită clătire și se usucă repede.

Curățenia în perioada sărbătorilor de iarnă poate deveni o provocare. Nu te speria, fă totul cu calm și în ritmul tău. Adaptează sfaturile noastre de curățenie la stilul tău de bucătărit.

Nu uita! Această perioadă este despre bucurie, familie, gânduri frumoase, zâmbete.

Mai este foarte puțin...sărbătorile vin...

Sărbători pline de magie alături de cei dragi!