Poate e ceva subiectiv, dar trecerea timpului se simte cel mai bine în luna septembrie. De ce? Pentru că începutul unui nou an școlar vine cu multe schimbări, noi provocări și realizarea că începe o nouă etapă în evoluția ta, cel care odinioară era un copil mic, dar și a părinților.

Oare, și tu simți la fel?

Chiar și după ani și ani, încă își mai face simțită prezența emoția primilor pași în școală, liceu, facultate, la început de septembrie și octombrie. Și așa amintirile revin și realizezi cum trece timpul...

Începutul anului școlar este, de fapt, un mult așteptat moment pentru nou, adică schimbări în camera copilului, în garderoba sa, la accesorii necesare pentru școală și nu numai. Cum să nu îți placă această etapă? Multe emoții pentru toată familia.

 

Cum pregătești camera copilului pentru începutul de an școlar?

1. Acordă atenție micilor detalii

Culorile. Studiile arată că dormitorul copiilor ar trebui decorat în culori calde. De exemplu, galben are efecte supra concentrării, sporind creativitatea copilului, iar roșu stimulează energia și mobilitatea, dar îl poate împiedica să doarmă liniștit.

Dacă camera copilului este mică în dimensiuni, ține minte că o culoare deschisă va mări spațiul (și implicit o culoare închisă va reduce spațiul) și va fi nevoie de un sistem de organizare foarte bine pus la punct. În timp, copilul va învăța locul lucrurilor, iar ordinea va face parte din stilul său de viață.

Lumina joacă un rol foarte important. Curăță constant ferestrele în camera copilului. Ai grijă la plasarea plantelor sau a altor elemente lângă fereastră deoarece poate afecta cantitatea de lumină.

De reținut! Culorile deschise reflectă lumina și vor face încăperea mai luminoasă.

Poți apela și la o lampă, astfel vei evita senzația de ochi obosiți la cel mic.

Ce ai nevoie pentru a curăța ferestrele? De Misavan Cremă tratament sticlă care oferă o curățare de trei ori mai durabilă, de monorola Ultra Strong și laveta microfibră pentru geam.

Plantele. Plantele în camera copilui, pe lângă rolul evident de purificare a aerului, au și rolul de responsabilizare. În funcție de vârsta copilului, acesta poate avea grijă de plantă - să o ude, să o curețe de frunze uscate, să o șteargă de praf, îi poate vorbi și îi poate ține companie.

Exemple de plante pentru camera celui mic: violeta de Parma (Saintpaulia Ionantha), bambusul auriu (Phyllostachys aurea), busuiocul (Ocimum sanctum), iar lista poate continua.

Știai că busuiocul are proprietatea de a purifica aerul de radiații?

 

2. Delimitează zone

Ce activități și stări de spirit trebuie să satisfacă camera? Cum poți delimita zone?

Prin covoare. Alege un covor moale cu un imprimeu pe placul copilului. Este ideal pentru zona de studiu sau pentru joacă.

Prin lumininare diferită. Nu folosi doar un corp suspendat în mijlocul camerei, utilizează lumini diferite, în zone diferite. Folosește lămpi de podea sau de masă pentru zona de studiu (eviți ochii obosiți), elemente de iluminare ambientală pentru a crea o atmosferă relaxantă seara.

Pentru a-i oferi mai multă intimitate când are nevoie, poți decora camera copilui cu draperii.

Pentru studiu sau activități serioase este nevoie de un birou ergonomic și scaun reglabil pentru o poziție corectă în timpul studiului.

Creează zone moi de stat pe jos. Perne și pufuri pentru zona de lectură și pentru relaxare. Iar când va crește va fi un loc perfect pentru socializare.

Folosește culori sau elemente personale preferate de copil (culori inedite, poze personale, un tapet special, creații artistice realizate de copil, cărți preferate, un pick-up sau alt dispozitiv pentru a asculta basme sau povești - de preferat fără ecrane, etc..). Va fi un refugiu care să ofere intimitate, un loc al său unde poate căuta liniște, un loc unde poate merge pentru diferite stări de spirit pe care le poate avea. Poți apela chiar și la un cort teepee.

O mini bibliotecă poate fi de multe ori o soluție multifuncțională. Nu doar îmbie la lectură, dar poate deveni, în timp, pe măsură ce va crește, o modalitate de refugiu și regăsire, de conturare a propriei personalități.

Cu ce poți curăța aceste zone? Este foarte bine să ai la îndemână următoarele produse:

3. Organizare prietenoasă

De reținut! Cu cât ai mai multe spații delimitate, cum am dat în exemplele de mai sus, cu atât este mai ușor de păstrat ordinea. Cu siguranță copilul nu va fi ordonat din prima, dar va învăța în timp, iar zonele delimitate sunt mai ușor de curățat și de organizat înapoi.

De asemenea, este important să ții cont cum se văd lucrurile de la înălțimea unui copil. Cum? Așează-te în genunchi și vezi cum percepi camera de la 1m deasupra solului. Toate deciziile pe care le iei în organizare trebuie să aibă la bază acest principiu.

Reține! Nivelul de concentrare al celui mic este la maxim când nu trebuie să sorteze printre obiecte și informații inutile.

De exemplu se va concentra mai bine, va învăța mai bine dacă: camera este proaspăt aerisită, lucrurile sunt organizate, pe birou are doar lucruri asociate unei singure materii, spațiul este corect luminat, în jur nu sunt factori perturbatori, și lista poate continua, în funcție de vârsta coilului. Astfel, învață să se concentreze și să își valorifice bine timpul.

Iată ce poți face pentru a-i organiza camera:

Triază jucariile. Și la această categorie poți aplica principiul de păstrat, de donat, de vândut. Cel mic trece prin multe etape în dezvoltarea sa, iar unele jucării pot fi sub nivelul la care se află. De asemenea, atunci când există prea multe jucării le poți pune la vedere, prin rotație. În acest mod nu se va plictisi, iar jucării vechi i se vor părea noi. Dacă vrei să aplici metoda Montessori, pune jucăriile la vedere, unde copilul poate ajunge ușor, în cutii sau coșuri dedicate pe categorii mari - plușuri, jucării de construit, lego, piese magnetice, mașini, puzzle-uri etc..

De exemplu recipientele transparente îi ajută pe copii să găsească ușor jucăriile dorite și să le învețe locul, mai ales când sunt mici.

Dressingul să fie organizat în așa mod încât cel mic să aibă ușor acces la toate cele necesare. Începutul de septembrie și începutul noului an școlar sunt un bun moment de a sorta hainele, de a da cele rămase mici și de a face loc pentru cele noi - nu cumpăra nimic nou până nu știi exact ce are nevoie.

Poți utiliza depozitarea hainelor în formă de L sau U, pe rafturi, umerașe cu cobinații de haine gata de purtat. Orice pentru a-l stimula să se descurce singur și să aibă acces la toată informația dintr-o privire.

Verifică cărțile din biblioteca copilului. Donează cărțile care nu mai corespund etapei sale de dezvoltare și cumpără unele noi, conform cu interesale actuale ale copilului. Poți chiar face o rotație de cărți, mereu să descopere ceva nou, dar vechi.

De reținut! Pentru a-l implica pe cel mic în activitatea de organizare, acesta trebuie să fie atras de simplitatea activității. O altă variantă este să privească organizarea ca un joc, în funcție de vârsta sa, jocul poate fi mai simplu sau mai complex. Am scris mai multe informații în articolul nostru de pe blog Reguli simple pentru curățenia în familie. Cum învățăm copiii să fie organizați de mici?.

Pont: Dacă tot faci un mini invetar cu ce poate avea nevoie copilul cu ocazia începerii noului an școlar, verifică și starea cutiilor meniu, caserolelor, cănițelor, ghiozdanului și fă necesarul de rechizite și orice alt accesoriu ar mai avea nevoie în noul an școlar.

 

4. Curățenia

Implică-i pe copii de mici în activități de curățenie. Este o modalitate de a-i responsabiliza și de a-i învăța să aibă grijă de propriile lucruri, implicit de camera lor. Astfel, vor deveni responsabili față de lucrurile lor și vor înțelege că pentru a te bucura de ceva mai mult timp, trebuie să ai grijă de acel lucru.

Poți face o mini listă cu ce este copilul responsabil, iar pe măsură ce crește lista se poate modifica. În funcție de vârsta sa, poți utiliza și imagini în loc de cuvinte scrise: patul se face în fiecare dimineață, hainele se pun la coșul pentru rufe de spălat (eventual să aibă propriul lui coș de rufe), poate învăța să ștearga cu laveta, planta se udă în zilele de luni și joi (chiar și superficial de face acest lucru la început, simplul gest că a înțeles este deja un pas înainte), etc..

Totul stă în puterea propriului exemplu.

Ce alte produse de curățenie ar mai putea fi utile pentru camera copilului?

Poți alege să dezinfectezi periodic și pardoseala utilizând Dr. Stephan Detergent dezinfectant Fresc, Misavan Dezinfectant pardoseli sau pur și simplu să cureți și să igienizezi podeaua cu unul dintre Detergenții de pardoseli Misavan - Marino, Rosa, Tropical, Orange, White Flowers, Lavandă, Spring. În gama noastră de produse găsești și varianta Eco Label de detergent pardoseli, gama prietenoasă cu mediul înconjurător - Dr. Stephan Detergent pardoseli EcoLabel.

Ca și accesorii de curățenie alege Setul de curățenie Brilli Swips în culoare albastră (include găleată cu storcător, mop plat și coadă), laveta microfibră pentru suprafețe sensibile Brillicare, laveta microfibră pentur întreaga casă , sacii menaj cu urechi 35l Misavan. De asemenea, poți pune în camera copilului, pe biroul său, și o cutie de șervețele pop-up pentru copii și să ai la îndemână batistele nazale mini și șervețele umede copii.

 

Începutul anului școlar este un moment foarte bun și pentru setarea de obiective, atât pentru tine în postura de părinte, cât și pentru cel mic. Copilul va avea o direcție de urmat și un obiectiv clar definit. La final va ști cât de mult a evoluat și îl va motiva să fie perseverent și perspicace. Iar tu ca părinte vei descoperi noi metode de a întări și fructifica motivația sa.

Sperăm să fie un început de an școlar pe măsura așteptărilor :).