Imaginea României este imaginea noastră. Fiecare din noi, de la mic la mare, poate aduce o schimbare, o îmbunătățire, poate influența pozitiv calitatea vieții.

Informează-te! Reciclează! Colectează selectiv!

Ce este colectarea selectivă a deșeurilor?

Semnul grafic specific pentru reciclare prezent pe etichete arată dacă acel produs este reciclabil. Fiecare din cele trei săgeţi care formează un dreptunghi reprezintă un pas al procesului de reciclare: colectare şi procesare, prelucrare, cumpărare produse reciclate. Astfel, acest semn, bucla Moebius, este simbolul internaţional al reciclării.

Colectarea selectivă este o parte a procesului de reciclare, prin care materialele reciclabile sunt adunate și transportate către centre de reciclare. Procesul de reciclare presupune compostarea deșeurilor, colectarea separată și tratarea deșeurilor pentru reintroducerea lor în circuitul economic.

Colectarea selectivă a deșeurilor este o soluție la îndemana tuturor. Presupune un efort minim în depozitarea deșeurilor în locuri special amenajate în vederea reciclării. Conform legislatiei în vigoare persoanele fizice, instituțiile publice, companiile, asociațiile, fundațiile, adică toți locuitorii României, au datoria și obligația legală să colecteze selectiv deșeurile de ambalaje în containere diferite, inscripționate în mod corespunzător și amplasate în locuri speciale și accesibile tuturor.

Reciclând deșeurile de ambalaje:

  • se economisește energie;
  • se reduce poluarea pentru a dispune de resurse mai curate;
  • se micșorează cantitate de gunoi;
  • se conservă resursele naturale;
  • se contribuie semnificativ la creșterea calității vieții;
  • se obțin produse mai ieftine, ambalaje mai ieftine.

Pentru o colectare selectivă corectă este foarte important:

  • să identificăm deșeurile pentru a le putea colecta selectiv; în acest sens simbolurile de pe ambalaje ne oferă informațiile necesare despre tipul fiecărui ambalaj. Nu putem recicla orice la voia întâmplării;
  • colectarea selectivă se realizează oriunde ne aflăm - acasă, la serviciu, la școală, în aer liber sau în orice alt spațiu sau locație;
  • deșeurile colectate selectiv se depun în containerele speciale de la punctele de colectare.

Atenție la etichetele produselor. Simbolul cu pubela tăiată indică colectarea separată a respectivului obiect. Acesta trebuie predat către punctele de colectare specializate.

Colectarea selectivă în România

Statisticile spun că în România, în 2017, generarea de deșeuri municipale pe cap de locuitor a fost de 272 kg, mai mare cu 18 kg decât în 2013.

Doar 6,3% din totalul deșeurilor reciclabile generate în mediul urban sunt colectate selectiv, în condițiile în care mai bine de 40% din deșeurile românilor reprezintă materie primă pentru economia țării.

Colectarea selectivă a deșeurilor în România este cu mult sub media Europei. Colectarea selectivă a deșeurilor în Europa, la nivelul celor 28 capitale ale Uniunii Europene, înregistrează o rată medie de 19%, majoritatea țărilor având un răspuns pozitiv față de legile privind colectarea selectivă a deșeurilor obligatorie. În prezent, România este printre ultimele țări fără un sistem de colectare și reciclare a deșeurilor.  Obiectivul pentru 2020 este atingerea unei ținte de reciclare de minim 50% din deșeuri.

În România, colectarea selectivă a devenit obligatorie începând cu luna iulie 2019 pe patru fracții: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri. În acest sens, firmele de salubritate și primăriile au obligația de a dota punctele de colectare a deșeurilor cu cele 4 containere pentru colectare selectivă.

Datoria, responsabiliatea și obligația de a arunca deșeurile corect și responsabil ne revine fiecăruia din noi, de la fiecare cetățean până la autorități. Pentru a contribui la atingerea obiectivului de reciclare, trebuie să învătăm să realizăm o colectare selectivă în tomberoane etichetate și marcate cu simbolurile corespunzătoare și, acolo unde este cazul, să apelăm la firme de salubritate pentru a ne ridica deșeurile colectate selectiv în sacii corespunzători.

Cum se realizează colectarea selectivă?

În conformitate cu legea 211/2011, producătorii de deșeuri și deținătorii de deșeuri sunt obligați să colecteze separat cel puțin categoriile de deșeuri: hârtie, metal, plastic și sticlă.

Colectarea selectivă la asociațiile de proprietari (blocuri) se va face din containerele special amenajate și etichetate pe fiecare fracție, la gospodăriile individuale (case) se va face în saci menaj colorați în culorile stabilite, iar la firme și instituții publice conform contractului încheiat cu firmele de salubritate, în saci și pubele speciale.

Legea prevede că este interzisă amestecarea deșeurilor, abandonarea și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate.

Colectarea deșeurilor se face în sistem cu pubele, de diferite culori, astfel:

  • pentru colectare selectivă plastic și metal se va folosi pubela de culoare galbenă (folii, PEID, PET, PVC și alte materiale plastice, dar și metale feroase și neferoase),
  • pentru colectare selectivă carton și hârtie se va folosit pubela de culoare albastră (hârtie tipărită, hârtie în amestec),
  • pentru colectare selectivă sticlă se va folosi pubela de culoare verde (sticlă colorată și sticlă albă),
  • pubela de culoare gri/maro este destinată colectării pentru fracția mixtă (biodeșeuri și deșeurile menajere),
  • pubela de culoare neagră este destinată colectării de deșeuri biodegradabile din gospodăriile proprii (frunze uscate, iarbă, flori, resturi de legume și fructe).

Legea 132/2010 privind colectarea selectivă în instituții publice susține următoarele:

  • în fiecare birou/incintă al/a instituției publice vor fi amplasate 3 recipiente de colectare selectivă pe culori - pentru colectare selectivă albastru: hârtie și carton, galben: metal și plastic, verde: sticlă;
  • pe fiecare etaj/nivel al instituției publice vor fi amplasate recipiente de colectare selectivă;
  • recipientele vor fi amplasate într-un loc ușor accesibil, marcat și indicat corespunzător;
  • fiecare instituție publică este obligată să plaseze la intrarea în instituție un punct de colectare selectivă a deșeurilor destinat vizitatorilor și să asigure informarea acestora prin exemplificare.

Educarea populației României începe prin puterea propriului exemplu, atât ca oraș cât și ca simplu cetățean. Primul pas este de a avea un sistem bine pus la punct de colectare selectivă primării, școli, centre medicale, asociații de proprietari, gospodării etc.. Al doilea pas este informarea și educarea cetățenilor prin diverse mijloace, spații special amenajate și inscripționate, transmiterea corectă și detaliată a modului de colectare selectivă, precum și riscurile care pot apărea în urma ignorării lor.

Cei care deja colectează selectiv acasă se adaptează mult mai ușor, putând aplica același principiu de colectare selectivă la birou și în orice alte locuri frecventate.

Pentru o colectare selectivă la birou se pot folosi fie pubele colorate în galben, verde, albastru și maro/negru, fie pubele negre colectare selectivă cu etichete inscripționate cu tipurile de deșeuri acceptate. În funcție de cantitatea de deșeuri produse se va opta pentru litraje diferite atât la coșurile de gunoi cât și la sacii menajeri, astfel încât sacul să acopere pubela. De exemplu, pentru coș colectare selectivă 30l se va opta pentru sacii menajeri adecvați ca litraj și culoare.

Misavan oferă posibilitatea pentru o colectare selectivă în coșuri de gunoi și saci menaj în cele patru culori. Pentru a simplifica și ușura identificarea coșurilor după nevoile existente, în denumirile acestora a fost trecut litrajul sacilor menajeri ce trebuie folosiți. Astfel, în ofertă sunt disponibile coșuri de gunoi cu sau fără cap batant, pentru saci menaj 35l, 60l, 120l. Coșurile de gunoi sunt negre, diferențiate prin inscripția colectare selectivă simbol, culoare și denumirea deșeurilor pentru cele 4 fracții - plastic, sticlă, hârtie, resturi biodegradabile.

Sacii menaj pentru colectare selectivă se regăsesc în oferta Misavan în cele 4 culori - albastru, verde, galben, maro, în litraje diferite 35l, 60l, 120l, 240l. Sacii menaj sunt suficient de rezistenți pentru a susține deșeurile menajere indicate.

O colectare selectivă în școli este foarte importantă, în special pentru educarea corectă a copiilor. Este de lăudat inițiativa unor școli de a începe parteneriate de colaborare cu firme care au pus la dispoziție pubele și saci menaj pentru colectarea selectivă.

Colectarea selectivă a deșeurilor medicale

Lucrurile sunt diferite atunci când este vorba despre colectarea selectivă în spitale sau alte instituții medicale. România generează anual aproximativ 670000 de tone de deșeuri periculoase, din care aproximativ 20000 de tone sunt generate anual de unitățile spitalicești de stat și private. Potrivit legii, eliminarea tuturor tipurilor de deșeuri medicale, periculoase sau nepericuloase, trebuie să se facă prin sterilizare sau incinerare.

Pentru o colectare selectivă a deșeurilor medicale se vor folosi europubele, containere, saci pentru deșeuri.

Se vor folosi saci negri pentru deșeuri nepericuloase: ambalajele materialelor sterile, sticle care nu au venit în contact cu sânge, hârtie, resturi alimentare, saci și alte ambalaje. Se va realiza separat o colectare selectivă ambalaje de hârtie și carton în scopul reciclării acestora.

Și se vor folosi saci galbeni pentru deșeuri periculoase: flacoane de perfuzii, seringi, catere, perfuzoare, câmpuri operatorii, pansamente, mănuși și orice deșeuri care au intrat în contact cu sânge sau alte lichide biologice. Misavan are în portofoliul de produse saci galbeni inscripționați cu pericol biologic 35l, 60l 120l, 240l.

Pentru deșeurile înțepătoare - tăietoare se vor folosi cutii de plastic care vor fi depozitate corespunzător doar de personalul autorizat.

De reținut! Știai că aproximativ 1500 de tone de medicamente ajung anual la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare? Medicamentele expirate se încadrează în categoria deșeurilor menajere periculoase, iar acestea nu pot fi aruncate pur și simplu la gunoi, în chiuvetă sau la toaletă. Medicamentele expirate, cu ambalajul deteriorat sau pe care nu le mai folosim trebuie predate farmaciilor care au contracte încheiate cu operatori specializați în colectarea, transportul și eliminarea medicamentelor prin incinerare ecologică, în condiții de siguranță.

Colectarea selectivă corectă

Știai că pentru a face o colectare selectivă corectă ar trebui să:

  • pliezi deșeurile reciclabile - pet, doze aluminiu, carton, pentru a ocupa cât mai puțin spațiu atât în casă, cât și în mașinile de colectare;
  • să scoți dopurile peturilor și recipientelor din plastic înainte de a le depozita;
  • să igienizezi sau să clătești deșeurile reciclabile: recipientele reciclabile ar trebui să fie goale, curățate de mâncare sau lichide și uscate, înainte de a le arunca în containerele dedicate; recipientele din plastic care nu pot fi curățate se colectează la deșeuri reziduale;
  • dacă arunci un articol murdar printre articolele care pot fi reciclate, ai putea contamina un camion întreg;
  • dacă cartonul sau hârtia intră în contact cu alimente sau lichide, nu mai poate fi reciclat;
  • DEE (dispozitive electrice, electronice și electrocasnice), becurile economice, uleiul alimentar, dizolvantul, vopseaua, fixativul , insecticidele, detergenții etc. sunt considerate deșeuri periculoase și trebuie colectate corect;
  • producătorii au oblicația de a semnaliza pe ambalaje prin simboluri specifice riscuri precum: exploziv, inflamabil, toxic, nociv pentru sănătate sau periculos pentru mediul înconjurător;
  • oamenii de știință au estimat că pe mări și oceane plutesc 159 miliane de kg de deșeuri din plastic;
  • aluminiul poate fi reciclat la nesfârșit fără a-și pierde calitățile; dacă nu s-ar opta pentru colectare selectivă doze aluminiu, acestea s-ar degrada în aproximativ 500 ani.

Colectarea selectivă este doar un mic pas pe care fiecare din noi poate să îl facă pentru a aduce o contribuție la conservarea naturii, a mediului, a sănătății noastre, la construirea unui viitor. Poate că pare o obligație din punct de vedere legal, dar stă în fiecare din noi să fim un exemplu și să inspirăm prin atitudine și comportament pe toți ceilalți.

Poți proteja mediul înconjurător și prin utilizarea de ambalaje bio, reciclabile, prin a face mereu curățenie în urma ta oriunde te afli. Nu arunca pe jos gunoaie, ambalaje, folosește zonele special marcate. Folosește ambalaje reutilizabile pentru a reduce consumul de plastic, carton, metal. Fii tu un exemplu pentru cei din jurul tău.

Schimbarea pornește de la noi.

Colectează selectiv si inspiră-i pe toți cei din jurul tău!