Simplă poveste sau adevăr, alergia la praf chiar există? Într-o anumită formă, în funcție de mediul în care trăiești, alergia la praf chiar există. Ba chiar mai mult, în ultima sută de ani, s-a studiat cu mare atenție alergia la praful din casă. Rezultatele au arătat că cele mai importante alergene din praful de casă sunt acarienii.

Știai că sunt, în medie, 2000 de acarieni/ gram praf de casă? Acarienii sunt depenți de un mediu umed și temperaturi peste 25°C, regăsindu-se cel mai frecvent în covoare, saltele, perdele, draperii, mobilier tapițat, jucării, mobilier vechi dar și alte suprafețe. Pe lângă acarieni, în praful de casă mai pot exista și alte particule care pot genera o reacție alergică precum spori de mucegai, polen, mătreața de la animale de companie etc..

Conform unor statistici, petreci într-un spațiu închis, în medie, 23 ore/zi, fie acasă, la serviciu sau alt spațiu. Importanța spațiului în care îți petreci cea mai mare parte a timpului este cu atât mai mare cu cât riscul dezvoltării alergiilor la praf poate crește de la o zi la alta.

 

Cum poți preveni reacțiile alergice la praful de casă?

1. Redu umiditatea din casă.

Aerisește zilnic, cu atât mai mult acum cât este cald afară și nu există riscul umidității din perioadele reci. Chiar și în sezonul rece este recomandat să aerisești fiecare încăpere cel puțin 10 minute. O poți face în fiecare dimineață, astfel, aerul proaspăt te va revigora și te va ajuta să începi fiecare zi într-un mod optimist.

Umiditatea aerului din casă trebuie să fie sub 60% și poate fi măsurată cu ajutorul dispozitivelor speciale care se găsesc pe foarte multe site-uri. Dacă umiditatea aerului este peste 60%, îți recomandăm să folosești un dezumidificator.

2. Redu locurile care favorizează dezvoltarea acarienilor.

Încăperea trebuie să fie aserisită. Cu cât ai mai puțin mobilier și elemente de decor ce pot colecta praf, cu atât este mai bine.

Folosește covoare doar acolo unde este absolut necesar, cu cât ai mai puține covoare, cu atât este mai bine. Îți recomandăm să aspiri cât mai des pentru a îndepărta acarienii și alte particule de praf și să cureți frecvent pardoselile. Periodic du coavoarele la o firmă specială de curățat sau curățe-le utilizând produse profesionale de curățenie. Recomandarea noastră este Dr. Stephan Carpet&More, produs care ajută la prevenirea prafului și a murdăriei. În plus, pentru pardoseli îți recomandăm să utilizezi un mop microfibră care nu lasă urme, scame și curăță foarte ușor pardoseala de orice fel. Ai văzut gama noastră de mopuri microfibră pe www.misavan.ro ? De asemenea, tot aici găsești o gamă variată de detergenți pentru a curăța și dezinfecta orice tip de pardoseală. Testează produsele și spune-ne părerea ta.

Acordă atenție la perdele și draperii. Și acestea sunt suprafețe care acumulează praf și favorizează dezvoltarea acarienilor. Acolo unde nu poți renunța la ele, ar trebuie să le cureți periodic.

3. Ai grijă de spațiul în care te odihnești.

Știai că o saltea poate conține în jur de 2 milioane de acarieni? Se recomandă ca salteaua să fie schimbată o dată la 10 ani, iar în acest timp să ai grijă să o aerisești, să o aspiri cu regularitate pentru a evita formarea de acarieni, praf, particule de piele. Schimbă pernele o dată la 2 ani.

Citește mai multe Trucuri de curățenie și organizare pentru un dormitor așa cum își dorești în articolul nostru de pe blog. Tot aici îți povestim cum să ai grijă și să redai prospețimea lenjeriei de pat utilizând gama noastră de detergent de rufe Vexil.

4. Îngrijește periodic suprafețele din casa ta.

Fă curățenie periodic. Vei observa diferențe. În plus, vei reduce cantitatea de praf acumulată și vei îmbunătăți calitatea aerului din interior. Folosește produse care previn depunerile de praf și nu încarcă suprafața.

Pe magazinul nostru online vei găsi o varietate de produse destinate curățării mobilierului în funcție de prefeințele tale: Dr. Stephan Furniture - curăță și îndepărtează praful de pe suprafețele din lemn și pal, Dr. Stephan Care&More - protejează și redă strălucirea suprafețelor tip mușama, piele, aluminiu, lemn, faianță, Dr. Stephan Spray&Wipe - pulverizează și șterge imediat orice tip de suprafață, Misavan Mobilă 4în1 - curăță, hrănește suprafața, protejează și parfumează, Misavan Spray Mobilă - curăță, protejează și conferă efect antistatic, Misavan Mobilă - protejează de praf, umezeală și alte impurități.

Foarte important. Îți recomandăm să utilizezi pentru curățarea mobilierului lavetele din microfibră cum este Laveta microfibră pentru mobilă și apartura electronică sau Laveta microfibră pentru întreaga casa.

5. Aerisește dulapul.

Dulapul cu haine este de asemenea un mediu propice pentru praf. Aerisește dulapul cât mai des, măcar o dată la două săptămâni. Nu înghesui hainele până la refuz. Află mai multe informații despre materiale și modul de întreținere din articolul nostru Curățarea și întreținerea hainelor în funcție de material.

 

Ai grijă de tine și cei dragi având grijă de casa ta. Casa ta este un spațiu care trebuie să aducă armonie atât la interior cât și la exterior, zâmbete și să inspire multă bucurie.