În pandemie am avut timp să aflăm cum să avem mai multă grijă de noi și cei dragi. Chiar dacă avem acces la același tip de informație, fiecare din noi face lucrurile în mod diferit.

Atât igiena personală, cât și igiena casei sunt două aspecte foarte importante oricând, nu doar în această perioadă. O casă curată, ordonată, organizată nu ne ferește doar de bacterii, microbi, ci contribuie și la fericirea și liniștea fiecăruia din noi. Ne aduce echilibru în viața de zi cu zi, ne influențează pozitiv modul în care privim lucrurile.

Probabil și tu te-ai întrebat de multe ori, de ce pare atât de obositor să faci curățenie? Îți oferim câteva răspunsuri, citește-le și vezi dacă te regăsești și tu. 

Nu faci curățenie în mod corect. Curățenia nu este o artă, dar trebuie să știm cum să o facem corect pentru a ne bucura mai mult timp de un spațiu curat, de mai mult timp liber și de compania celor dragi.

Îți povestim câteva secrete pentru o curățenie corectă:

  1. Curățenia începe întotdeauna de sus în jos. Nu vrei să murdărești iar o zonă abia curățată și să o iei de la capăt. Începe cu partea de sus și termină cu pardoseala.
  2. Curățenia se face întotdeauna începând cu zona cea mai îndepărtata față de ușa de la intrare. Șterge de la stânga la dreapta.
  3. Mai întâi se îndepărtează murdăria majoră prin măturare, ștergere. Apoi urmează spălarea cu detergent specific zonei sau suprafeței. Dacă este necesar se clătește cu apă.
  4. Suprafețele frecvent utilizate se dezinfectează periodic. Dezinfectantul are nevoie de timp de acțiune (pentru o dezinfecție corectă, lasă dezinfectantul să acționeze între 5-15 minute, conform recomandărilor producătorului). Dezinfectează frecvent zone pe care le atingi cel mai des - mânere, întrerupătoare, clanțe, robineți, vasul wc, chiuveta, masa, telecomanda, telefonul etc.. În zona în care se procesează alimente, clătirea este obligatorie.
  5. Geamurile nu se șterg, nu se spală cât timp sunt calde sau expuse direct în razele soarelui.
  6. Folosește accesorii de curățenie pe coduri de culoare. Fiecare zonă va avea propria culoare și nu va mai exista riscul contaminării prin încrucișare a diferitelor zone din casă. Prin accesorii de curățenie ne referim la următoarele produse: cozi aluminiu, mopuri, mături, fărașe, găleți cu storcător, bureți, lavete.
    Recomandăm să folosești accesorii de culoare roșie pentru baie, accesorii de culoare verde pentru bucătărie, accesorii de culoare galbenă pentru birouri, accesorii de culoare albastră pentru holuri.       
  7. Respectă întotdeauna diluția recomandată care se regăsesște pe eticheta detergenților. Mai mult nu înseamnă mai bine. Așa că nu exagera, dacă folosești detergenții potriviți nu va fi nevoie să exagerezi în cantitate pentru a obține rezultatul dorit - o suprafață curată. 
  8. Spală-te pe mâini după ce ai terminat curățenia. O igienă corectă a mâinilor este necesară nu doar în această perioadă de pandemie, ci oricând. O spălare corectă a mâinilor durează minim 20 secunde. Testează gama de săpunuri Savelle pentru curățarea mâinilor, hidratare și un parfum plăcut. Apoi, dezinfectează-ți mâinile cu un dezinfectant pe bază de alcool de minim 60%. Poți folosi un dezinfectant de mâini cum este Dr Stephan Aseptic Dezinfectant Gel Mâini.
  9. Cel mai bine ar fi ca atunci când faci curățenie să folosești mânuși menaj sau mânuși latex sau nitril. Astfel, asiguri protecție suplimentară mâinilor.
  10. Dezinfectează permanent accesoriile folosite. Poți folosi un dezinfectant cu uscare rapidă care nu necesită clătire - Dr Stephan Descol-75 Dezinfectant Hidroalcoolic.
  11. Aerisește încăperea când faci curățenie

Pasii pentru o curatenie corecta, profesionala, ca la carte

 

Nu faci curățenie în mod organizat. Nu ai un program de curățenie bine stabilit- zilnic, săptămânal, lunar, trimestrial, anual. Sună pompos si complicat, dar este mult mai simplu decât pare pentru că organizarea reduce timpul petrecut pentru a face curățenie. Odată ce te-ai obișnuit cu el, lucrurile se desfășoară de la sine.

 

Nu faci curățenie după ce ai murdărit. Mai mult decât atât, nimeni nu face curățenie în urma sa, iar micile activități zilnice sunt amânate de pe o zi pe alta. Atunci când trebuie cu adevărat să faci curățenie, îți ia mult timp, pare obositor și nu îți aduce mulțumire, satisfacție.

 

Privești procesul de curățenie ca pe o obligație, o activitate neplăcuta, o activitate care trebuie făcută, și nu privești partea pozitivă. Locuința ta reflectă ceea ce ești tu, personalitatea ta, stilul tău, este locul care te reprezintă 100%. Merită să depui orice efort. Îți propun să privești toată această activitate și ca pe un mod de a face mișcare, de a te distra în alt fel. Știai că s-au făcut cerecatări pentru a vedea câte calorii arzi când faci anumite activități casnice? Și chiar dacă nu crezi acest lucru, îți propun să privești curățenia în acest mod, e mai distractiv și motivant.

 

Este prea multă dezordine. Și aici nu mă refer că ai lucruri aruncate pe ici pe colo, ci la imaginea de ansamblu... nu știi de unde să începi și unde să termini, lucrurile tale nu au o continuitate, nu au armonie. Poate că ar fi cazul să reorganizezi locuința ta, să îi dai o formă și să triezi lucrurile. Păstrează ce îți aduce cu adevărat bucurie și scapă de lucrurile de care nu mai ai nevoie și doar îți ocupă loc. Vei vedea ce bine te simți după ce faci acest lucru. 

 

În orice situație te-ai afla, nu mai sta pe gânduri și acționează pentru a crea un spațiu curat, ordonat, organizat urmând pașii pentru o curâțenie profesională ca la carte.

Curățenie cu spor!

Mai puternici #impreună!

În spatele porților ponosite din satele românești sunt copii ce au nevoie de o șansă – la educație, la demnitate, la iubire. Misavan vine în sprijinul părintelui Dan Damaschin de la Iași care prin Asociația Glasul Vieții are misiunea sufletească de a ține în școală peste 8000 de copii din situații defavorizate.

Misavan va dona 10% din încasările făcute pe pachetele complete de curățenie Asociației Glasul Vieții

Tu îți iei tot ce îți trebuie pentru curățenia casei tale – ai un pachet care cuprinde toate produsele pe care trebuie sa le folosești pentru o curățenie temeinică a bucatariei, baii, întregii case și a pardoselilor – și în același timp ajuți copiii din mediul rural, aflați în situații limită.