Cât de mult contează igiena mâinilor, un gest atât de simplu dar atât de important, știm dinainte de 2020. Legătura dintre spălatul pe mâini și răspândirea bolilor infecțioase a fost stabilită de acum două sute de ani de către Ignaz Semmelweis, considerat părintele igienei. Apoi, au demonstrat-o numeroasele studii realizate de-a lungul anilor: o igienă corectă a mâinilor prin apă și săpun poate salva vieți.

Te-ai gândit vreodată cum ar fi dacă spălatul pe mâini ar fi opțional pentru medici, bucătari, cosmeticienti etc..? Probabil ne-am întoarce în urmă cu 200 de ani și am considera că rata mare de infecții este cauzată de spiritele rele și aerul urăt mirositor numit miasmă.

De ce trebuie să ne spălăm pe mâini știm cu toții, mai ales în contextul pandemiei din 2020, dar când și cum să ne spălăm este un subiect încă sensibil. Știai că studiile arată că doar 5% din oameni se spală corect pe mâini?

 

O metodă simplă să ai grijă de sănătatea ta

Acum, mai mult ca niciodată, avem un motiv în plus să învățăm de la mic la mare cum să ne spălăm corect pe mâini.

Știai că...

1. Într-un cm2 de piele se găsesc aproximativ 8.000.000 bacterii, iar la temperatura camerei, numărul de bacterii se dublează la fiecare 15 minute.

2. Majoritatea bacteriilor de pe mâini se află la nivelul vârfurilor degetelor și sub unghii. Cele mai multe persoane își spală palmele și neglijează celelalte zone ale mâinii.

3. Pe oră îți atingi fața de 23 de ori, chiar dacă încerci să te controlezi, studiile au arătat că în perioade stresante, obositoare sau dificile, cum este perioada pandemiei, tinzi să îți atingi și mai mult fața.

4. Mâinile sunt cea mai expusă parte a corpului la germeni, bacterii, viruși, paraziți care pot produce îmbolnăviri deoarece în timpul zilei se ating multe obiecte, suprafețe care, chiar dacă nu murdăresc mâinile, le pot contamina.

5. Mâinile murdare pot transmite boli digestive, boli ale aparatului respirator, boli ale pielii, infecții ale ochilor sau alte infecții. Riscul de contaminare este atât la persoanele cu sistem imunitar scăzut, cât și la cele sănătoase.

6. Studii realizate în 2019 arată că 80% din bolile infecțiose se transmit prin contact, adică prin atingerea mâinilor, a gurii, ochilor, nasului. Dovedindu-se încă o dată că spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun scade rata de producere a virozelor respiratorii cu 20%.

 

Cum se menține o igienă corectă a mâinilor?

Există foarte multe situații în care trebuie să ai grijă la igiena mâinilor, nu doar atunci când sunt vizibil murdare. Iată câteva situații importante:

1. Când pregătești mâncare sau mănânci.

2. Când bandajezi o rană.

3. Când mergi la toaletă sau schimbi scutece.

4. Când atingi animale sau cureți după ele.

5. Când ai grijă de persoane bolnave.

6. După ce duci gunoiul.

7. Când atingi suprafețe din spații publice.

8. Când strănuți, tușești, îți atingi nasul...

 

Cum te speli corect pe mâini?

1. Se umezesc foarte bine mâinile. Apa caldă și apa rece sunt la fel de eficiente pentru a ucide germenii și virușii, atât timp cât se utilizează săpun.

2. Se aplică săpunul - poți folosi unul lichid sau solid, în funcție de preferințe. În ultimii ani cel mai popular a devenit săpunul lichid deoarece este mult mai ușor de dozat și mai sigur. În plus, poate avea parfumuri, texturi si design-uri diferite, fiind atrăgătoare și pentru cei mici.

Noi, la Misavan, îți propunem pe magazinul online www.misavan.ro o gamă variată de săpunuri lichide, în ambalaje și forme diferite. La 500ml găsești variantele Diamond, Spa, Sea Minerals, Lavandă și Verbenă, Melon, Argan, Intense, Ovăz. Variantele de săpun la 375ml au formele aromelor pe care le definesc, fiind foarte atrăgătoare pentru cei mici, mult mai ușor de utilizat și foarte practice. Tu le-ai încercat? Avem o gamă de arome diversă - Lime, Melon, Olive, Orange, Pear, Pomegranate, Raspberry, Strawberry, Tropical și Coconut

3. Se spală mâinile astfel: se freacă palmele între ele, se freacă pe rând spatele palmei, se intercalează degetele, se spală palmele cu degetele intercalate, se freacă degetele de interiorul palmei, se spală bine degetul mare, se freacă vârfurile degetelor de interiorul palmei, se spală încheietura mâinii. Găsești aici și câteva imagini care explică mai bine:

Procedura de spalare corecta a mainilor.

4. Se clătesc mâinile cu apă până la îndepărtarea completă a săpunului.

5. Se șterg mâinile foarte bine. Recomandăm utilizarea unui prosop din hârtie pentru a evita contactul cu bacteriile.

Germenii se răspândesc de 1000 de ori mai repede și mai ușor pe pielea umedă decât pe cea uscată. Uscarea completă a mâinilor este un pas foarte important. Prosoapele de hârtie sau textile curate sunt cel mai eficient mod de a nu contacta alți germeni.

În spații publice, dacă robinetul nu se activează automat, ci manual, îți recomandăm să folosești cotul sau un prosop de hârtie pentru a-l închide. Astfel, evitați contaminarea mâinilor curate cu germeni.

6. Se recomandă și dezinfectarea mâinilor.

Timpul petrecut pentru spălarea mâinilor este de minim 20 secunde.

Ține minte! Mâinile crăpate și foarte uscate sunt mediul prielnic pentru microbi. După ce ți-ai curățat mâinile, dacă ai nevoie, folosește o cremă hidratantă adecvată tipului tău de piele.

 

Cum te dezinfectezi corect?

Folosește dezinfectant atunci când nu ai acces imediat la apă și săpun sau când vrei să completezi procesul de curățare a mâinilor. Utilizează întotdeauna un dezinfectant pe bază de alcool minim 60%. Citește întotdeauna eticheta produsului. Nu fă confuzie între un igienizant și un dezinfectant, dezinfectantul este avizat de Ministerul Sănătății și are teste realizate pentru a dovedi eficacitatea.

Mâinile trebuie sa ramână ude minim 20 secunde după utilizare dezinfectantului pe bază de alcool. Atunci înseamnă că s-a folosit cantitatea corectă de dezinfectant. Ți-am pregătit și câteva imagini:

Pe magazinul nostru online găsești atât produse igienizante, cât și produse dezinfectante.

Brandul Savelle propune două produse igienizante pe bază de alcool 70% - Savelle gel igienizant 100ml cu glicerină și extract de mușetel și Loțiune igienizantă Savelle 200ml cu glicerină și extract de gălbenele. Ambele sunt ușor de aplicat, sunt emoliente și ușor de utilizat oriunde îți dorești.

Brandul Dr. Stephan propune două produse dezinfectante cu alcool 70%. Dr Stephan Dezinfectant gel mâini Aseptic, avizat TP1 de Ministerul Sănătății, cu efect bactericid, fungicid, virucid. Și Dr. Stephan Loțiune dezinfectantă Aseptic cu aviz TP1 de la Ministerul Sănătății și efect bactericid, fungicid, virucid, levuricid, tuberculicid. Ambii dezinfectanți sunt prevăzuți cu pompiță pentru a fi ușor de utilizat și dozat, putând fi folosiți oriunde datorită recipientului de 500ml.

 

O igienă corectă a mâinilor începe de când ești mic.

În această perioadă când cei mici stau mai mult acasă, este prilejul cel mai bun să înțeleagă de ce este bine să te speli pe mâini. Poți găsi diverse metode prin care să îi înveți, prin care să le explici pe înțelesul lor de ce este bine să ai mâinile curate.

Ce părere ai dacă vă spălați împreună pe mâini și fredonați cântecul preferat sau poezia recent învățată? Folosiți aroma preferată de săpun la spălarea mâinilor. Găsește un mod distractiv și cât mai interactiv.

De asemenea, nu uita să îi amenajezi spațiul ca să fie cât mai ușor să se spele.

 

Sănătatea ta și a celor dragi este cea mai importantă. Igiena mâinilor este un gest mic, dar care are un efect incredibil asupra asupra sănătății tuturor, nu doar în contextul Covid-19. Este o informație transmisă din moși strămoși și care mereu va avea un impact pozitiv asupra noastră.

Ai grijă de igiena mâinilor tale și fii un exemplu pentru toți cei din jurul tău!

Mâinile curate înseamnă sănătate, înseamnă viață frumoasă, fără griji.