Vremea mohorâtă de afară și perioada ciudată pe care o trăim ne fac să stăm mai mult în casă. Nicăieri nu este ca acasă, prin urmare să vedem și partea frumoasă a acestei perioade. În plus, imediat vin sărbătorile de iarnă, o perioadă plină de magie, de mirosurile copilăriei si de surprize inedite.

Locuința noastră este locul cel mai drag nouă, refugiul nostru, iar modul în care avem grijă de ea este vizibil. De multe ori învățăm să facem curățenie privindu-i pe alții sau după cum credem noi. Nu știm dacă e bine sau rău decât poate prea târziu.

Azi îți povestim câteva obiceiuri greșite de curățenie. Dacă te regăsești în ele, este timpul să faci o schimbare. Nu uita! Fiecare obicei greșit de curățenie pe care îl corectezi este un mare pas spre sănătatea locuinței tale.

1. Nu faci curățenie la timp.
Lași haosul dezordinii să se adune și totul pare copleșitor. Nu știi de unde să începi și unde să termini, și ajungi în punctul în care trebuie să faci curățenie pentru că nu mai ai încotro. Un obicei sănătos este să faci curățenie câte puțin în fiecare zi, astfel, procesul de curățenie devine mai ușor, mai plăcut, fără a consuma timp și efort.
Ce poți face? Spală vasele imediat după ce ai mâncat, strânge mizeria după ce gătești, fă patul în fiecare dimineață, strânge imediat firmiturile sau șterge imediat o suprafață pe care ai murdărit-o, nu aduna hârtii de care nu ai nevoie.... 

Mai mult decât atât, ai putea întocmi o lista cu activități de curățenie - săptămânal, lunar, anual. Așa ai avea un control mai bun și ai ști exact ce trebuie să faci.

2. Faci curățenie haotic, fără a termina ceea ce ai început.
Sună cunoscut? Acum mai mult ca niciodată este foarte ușor să fii distras de rețelele de socializare, de un apel, de televizor etc.. Tuturor ne plac pauzele, dar nu oricând și nu în orice moment. Cu cât iei mai multe pauze, cu atât curățenia va dura mai mult. În plus, pierzi foarte mult timp și energie începând curățenia într-o cameră fără a o termina. Nu uita! Treci la următoarea încăpere după ce ai terminat o încăpere. Un pas important este să prioritizezi încăperile, activitățile.

3. Nu respecți pașii curățeniei.
Ai început vreodată să aspiri și apoi să ștergi praful? Nu mai repeta niciodată. Curățenia se face întotdeauna de sus în jos. Altfel, riști să murdărești imediat suprafețe abia curățate. Mai mult decât atât, curățenia începe cu zona cea mai îndepărtată de ușa de la intrare. Mai întâi, se îndepărtează murdăria majoră prin măturare sau ștergere, apoi se spală cu detergent, se clătește dacă este necesar, se dezinfectează, și dacă trebuie se clătește iar.

4. Nu folosești corect produsele de curățenie.
Înainte de a cumpăra un produs este foarte important să știi cu ce problemă te confrunți și care este suprafața de curățat, astfel, vei alege un produs corect nevoilor casei tale.
Folosește produsul doar după ce ai citit modul de utilizare recomandat de producător.

Ține minte, citește modul de utilizare! Unele produse sunt cu acțiune imediată cum este Dr. Stephan Spray&Wipe, altele au nevoie de timp de acțiune cum sunt Dr. Stephan Hot Foam Degreaser sau Misavan Cremă Tratament Sticlă. Alte suprafețe trebuie să fie fierbinți pentru ca produsul să acționeze (Cuptoare, tigăi etc.), alte suprafețe trebuie să fie reci (de exemplu geamurile nu se șterg pe timp de soare). Află mai multe despre produsele folosite și suprafețele din casa ta pentru a le proteja cât mai mult timp.

Mai mult decât atât, unele produse pot mătui suprafața - de exemplu lemnul lăcuit nu se curăță cu produse degresante. Sfatul nostru este să nu cureți suprafețele cu orice produs, află mai întâi dacă acel produs este potrivit suprafeței pe care vrei să îl aplici. Știai că marmura nu se curăță cu detergenți care conțin decapanți?

De asemena, în aceeași categorie intră și cantitatea folosită. Mai mult nu înseamnă mai bine, mai curat sau mai repede. Mai degrabă poți deteriora suprafața sau îngreuna procesul de curățenie. 

5. Folosești aceleași ustensile de curățenie pentru a șterge suprafețele din diverse încăperi.
Curățarea vasului de toaletă, a căzii și a chiuvetei cu aceeași lavetă înseamnă că împrăștii bacterii de pe o suprafață pe alta în cunoștință de cauză. Mai rău este dacă laveta pe care o folosești la baie o utilizezi și pentru a curăța suprafețe din bucătărie sau alte camere.
Pentru a preveni contaminarea prin încrucișare a diferitelor zone din casă, este bine să folosești accesoriile de curățenie pe coduri de culoare. Folosește pentru bucătărie culoarea verde, pentru baie culoarea roșie, pentru camere culoarea galbenă, pentru holuri culoarea albastră. Pe magazinul nostru online, www.misavan.ro, găsești o diversitate de lavete din microfibră, în diverse culori și cu destinații diferite.

6. Folosești buretele de bucătărie până se uzează.
Știai că studiile recent realizate în bucătării au arătat că pe un burete de vase există 362 tipuri de bacterii? Adică aproximativ 82 miliarde bacterii pe cm2. Bureții sunt un mediu propice pentru dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor deoarece sunt o suprafață mereu udă, care intră în contact cu alimentele. Schimbă-i cât de des poți, dar nu mai rar de 2-3 săptămâni. Află mai multe detalii în articolul “Bureții de bucătărie. Tipuri, utilizare și cât de des trebuie înlocuiți” de pe blogul nostru. Poți folosi bureții în diverse culori petru a curăța mai multe tipuri de suprafețe, noi îți propunem Misavan Burete canelat color.

7. Nu dezinfectezi suprafețele cele mai frecvent atinse.
Acest principiu este valabil nu doar acum în vreme de Covid-19, a fost, este și va fi valabil mereu. Dezinfectează frecvent pentru sănătatea ta și a casei tale. Mai mult decât atât, învață să dezinfectezi corect. A igieniza nu înseamnă a dezinfecta. Doar produsele avizate de Ministerul Sănătății sunt dezinfectanți.

Știai că dezinfectarea unei suprafețe nu se realizează pe loc? Este foarte important să respecți modul de utilizare recomandat de producător și să clătești suprafața atunci când este necesar.
Gândește-te când ai dezinfectat ultima dată clanțele, mânerele, întrerupătoarele, telecomanda, tastatura, tocătorul, blatul, chiuveta, telefonul, peria wc și lista poate continua.

Optează pentru un dezinfectant simplu de folosit, cu alcool și uscare rapidă cum este Dr. Stephan Dezinfectant Hidroalcoolic Descol-75.
Intră pe blogul nostru și citește articolul despre "Igiena casei în 2020. Sfaturi practice pentru curățarea și dezinfectarea casei" și află mai multe cum să dezinfectezi corect.

8. Nu aerisești zilnic locuința.
Știai că aerul închis, stătut, crește frecvența durerilor de cap? Aerisirea locuinței în fiecare zi este foarte importantă. Cel mai indicat este dimineața. Aerul curat te ajută să te concentrezi mai bine. să ai energie, să te revigorezi după somn. În plus, aerul curat elimină excesul de umiditate din interior, praful și microbii. Nivelul umidității din casă trebuie să fie între 30-50% pentru a controla alergenii, în funcție de temperatura de afară.
Aersisește baia și după ce faci baie. Umezeala creată conduce la mirosuri neplăcute și mucegai. Aerisește, întinde perdeaua de duș și prosoapele folosite pentru a se usca. Nu le lăsa inghesuite într-un colț.
Un mare plus este dacă ai plante în casă. Pentru a contracara efectele negative ale poluării aerului domestic, ar trebui să ai în casă cel puțin o plantă pentru fiecare 10mp din casă. Plantele transformă dioxidul de carbon în oxigen. În plus, persoanele care au plante în casă sunt mai puțin stresate.

9. Cureți suprafețele sensibile cu lavete sau bureți abrazivi.
A curăța la nimereală înseamnă că nu îți cunoști casa, mai exact suprafețele. Chiar dacă îndepărtează repede murdăria depusă, poți ataca finisajele suprafeței - îi poți lua din luciu, o poți zgâria, o poți păta etc..
Alegerea corectă a ustensilelor de curățare este foarte importantă. Utilizarea accesoriilor corecte crește puterea de curățare a detergentului folosit. Pe magazinul nostru online îți propunem o gamă variată de bureți și lavete din microfibră, aici îți povestim exact unde să folosești fiecare produs, tocmai pentru a alege accesoriul de curățenie de care ai nevoie.

10. Nu îți organizezi produsele de curățenie.
Chiar dacă ai nevoie de puțin mai mult spațiu, acest sfat te va ajuta enorm atunci când faci curățenie.

O metodă foarte bună de a economisi timp este să organizezi produsele de curățenie pe categorii, cât mai aproape de fiecare încăpere. Astfel, nu vei pierde timp și vei ști exact ce trebuie să folosești, având totul la îndemână.


Acum, înainte de sărbătorile de iarnă, este momentul cel mai potrivit pentru a corecta din obiceiurile greșite de curățenie. Dacă folosești produsele potrivite, într-un mod corect și când trebuie, curățenia poate deveni o activitate plăcută, ușoară, care nu consumă timp și efort. O activitate la care poate participa întreaga familie.


Spor la creat obiceiuri noi și bune de curățenie!