Ce înseamnă pentru fiecare din noi curățenia acasă?

Studiile arată că o femeie petrece în medie, în cursul vieții, aproximativ 12896 ore făcând curățenie, iar un bărbat petrece în medie 6448 ore. Pentru aproximativ 46% din familii, curățenia este mereu un subiect de discuție. Cine face curățenie în casă? Răspunsul ideal este: întreaga familie. Curățenia se face împreună, ca o echipă, iar sarcinile fiecăruia sunt foarte bine definite.

Nu este vorba despre cine face mai mult, ci fiecare să se implice, de la mic la mare. Cu răbdare, totul se învață.

 

Reguli simple pentru a face curățenia în familie

1. Fii un exemplu.

Tu, persoana care știe cel mai bine modul de curățare, organizare, stocare, ești cea care trasează responsabilitățile fiecăruia. Fă totul cât mai simplu, la îndemână, astfel încât orice membru al familiei să se descurce singur. Tu dai tonul și te asiguri că regulile de curățenie și ordine sunt respectate.

2. Adaptează responsabilitățile în funcție de vârstă, modul în care membrul familiei gândește și acționează.

Stabilește responsabilitățile fiecăruia în funcție de vârstă, fiecare să aibă un rol, să facă ceva. Chiar și copiii mici trebuie să învețe că fiecare obiect are propriul loc și că atunci când nu îl folosește trebuie pus la locul lui. Totul se învață prin exercițiu, totul poate fi deprins în orice moment al vieții, chiar și de copiii mici de 1-2 ani.

3. Stabilește o listă de activități zilnice, săptămânale, lunare, anuale.

Stabilind o listă, în care fiecare este responsabil de anumite activități, se reduce timpul dedicat curățeniei. Fiecare membru al familiei trebuie să cunoască această listă.

Începe ziua cu patul făcut. Nu durează mai mult de două minute. Nu lăsa hainele împrăștiate, pune-le în dulap sau în coșul cu rufe.

Nu lăsa vasele nespălate pentru a doua zi. Chiuveta plină cu vase murdare dimineața este o imagine neplăcută care te poate demotiva, îți poate influența ziua. Utilizează un detergent de vase simplu de dozat, concentrat, ce elimină ușor murdăria și grăsimea fără a lăsa urme. Noi îți recomandăm Poy detergent vase Mandarină sau Mango. La final, pune întotdeauna vasele curate la locul lor. În plus, curând vasele imediat ce le-ai folosit se vor curăța mai ușor.

Locuința ta va arăta mereu curată și ordonată, cu un minim de efort.

4. Curăță suprafața imediat dacă o murdărești.

Și aici ne referim dacă ai scăpat ceva pe pardoseală și s-a murdărit, nu aștepta până vine ziua de curățenie, șterge imediat acel loc. Șterge masa de fiecare dată când mănânci, blatul din bucătărie de fiecare dată când gătești. Utilizează un detergent care degresează, igienizează, foarte simplu de utilizat. Noi îți propunem Dr. Stephan Multi-Degreaser, Dr. Stephan Spray&Wipe, Dr. Stephan Multicleaner Amoniacal, Misavan Bucătărie 4în1. Alege-l pe cel preferat în funcție de suprafețe și nevoi.

Curăță chiuveta sau cabina de duș de fiecare dată când le folosești. De exemplu, în baie, poți folosi un produs anticalcar pentru curățarea chiuvetei, cabinei de duș, căzii, robinetelor etc.. Ai încercat Dr. Stephan Shine Bath sau Dr. Stephan Full Bath? Dacă nu, ce mai aștepți? Nu vrem să ne lăudăm, dar sunt produse must have în orice baie.

5. Păstrează produsele de curățenie într-un loc cât mai apropiat de fiecare încăpere.

Alege produse de curățenie ușor de utilizat, păstrează întotdeauna etichetele. Astfel, fiecare membru al familiei care va folosi produsul va ști pentru ce este acel produs și cum se folosește corect.

Utiliează întotdeauna levete din microfibră care nu lasă urme sau scame și sporesc puterea de curățare a detergentului utilizat. Le poți alege în funcție de destinație - Lavetă Microfibră Extra Rezistentă pentru bucătărie, baie sau inox. Dar, noi îți recomandăm și o lavetă din microfibră universală, pentru întreaga casă. Se poate utiliza fără griji pe orice tip de suprafață.

Poți opta pentru produse recomandate pentru diverse suprafețe precum Dr. Stephan Multicleaner Amoniacal, Dr. Stephan Spray&Wipe, Misavan Multisurpafete 4in1 cu Amoniac, Dr. Stephan Dezinfectant Hidroalcoolic Descol-75, Misavan Dezinfectant Multisuprafete.

Alege întotdeauna produse adecvate nevoilor casei tale, în funcție de suprafețe și problemele de curățenie cu care te confrunți. Un produs ales și utilizat corect vor prelungi întotdeauna durata de viață a suprafeței pe care este folosit.

6. Organziează bine fiecare spațiu.

Fiecare lucru să aibă un loc al lui și toți din familie să cunoască unde este acel loc. Poți folosi cutii, coșuri, rafturi etc.. O casă organizată, este o casă curată, spațioasă, în armonie cu o stare de bine și bucurie. Ordinea se naște din uniformizare. Formă fixă, aceleași dimensiuni, culori asortate, materiale asemănătăoare. Dacă încă nu l-ai descoperit, află mai multe informații in articolul nostru de pe blog - Cum să ai mai mult loc în casă - tips&tricks pentru o casă curată și ordonată.

7. Sortează! Sortează! Sortează!

Renunță la lucrurile de care nu mai ai nevoie, pentru a avea mai mult spațiu, pentru a fi mai ușor de curățat și organizat. Renunță la lucrurile care nu îți mai aduc bucurie. Le poți dona sau arunca. Sortează periodic. Nu le depozita în alte locuri în speranță că le voi folosi cândva.

 

Cum implici copiii în activitatea de curățenie? Cum învătăm copiii să fie organizați de mici?

Copilul va învăța să fie organizat de mic dacă începi din timp. Fă totul cât mai simplu, distractiv, să perceapă curățenia ca o activitate pe care o faceți împreună.

1. Puterea exemplului funcționează și în cazul celor mici.

Copilul te va copia în tot ceea ce faci și în timp va reține măcar o parte. În plus, nu uita că repetiția este mama învățăturii.

2. Fă totul cât mai captivant, ca un joc.

Prin joc, copiii învață mai ușor și mai repede tehnicile de organizare. Mai mult decât atât, cu timpul totul va deveni o rutină și va percepe activitatea ca pe ceva normal.

3. Folosește organizatoare cât mai simplu de intuit de copii și cât mai ușor accesibile

Folosește culori. Culorile sunt printre primele repere la care cei mici răspund și le va fi ușor să le asocieze cu diverse lucruri, acțiuni, locuri etc..

Apelează la diverse dimensiuni ale cutiilor de depozitat. Așa poate depozita jucăriile pe categorii, în funcție de dimensiunea cutiei. De asemenea, poziționează-le la nivelul lui, mai ales obiectele, lucrurile, jucăriile pe care le folosește cel mai des.

Poți utiliza și repere vizuale, dacă nu știe să citească. Folosește forme, desene, imagini care să le lipești pe setarul cu haine sau cutia cu jucării de pluș, lego, puzzle etc..

 

Acarienii, microbii, alergenii, germenii se înmulțesc cu rapiditate într-un mediu cu praf, mizerie, dezordine. Cu cât amâni curățenia și lași dezordinea să se adune, cu atât procesul de curățenie va dura mai mult, va presupune mai mult efort, mai puțin timp liber. Și inevitabil se va ajunge la un mediu, o locuință care nu mai este pe placul tău, nu îți mai aduce o stare de bine, de fericire.

Începe pas cu pas și implică toată familia.

Va fi greu la început, dar în timp totul va deveni mai simplu, mai ușor, vei avea mai mult timp liber de petrecut împreună cu familia și cei dragi într-o casă curată, ordonadă, fericită, în concordanță cu starea ta de spirit.

 

Știai că 15 mai este ziua internațională a familiei? Ce e mai frumos decât să o sărbătorești în compania familiei tale?

Să ai o zi plină de bucurie și veselie, alături de cei dragi!