Bucătăria este locul ideal de a reuni întreaga familie după o zi lungă de muncă, de a prepara bucate delicioase, de a încerca rețete inedite, de a sta la povești. Este un loc plin de savoare, arome, gust.
Bucătăria nu ar mai avea aceeași importanță dacă din ea ar lipsi cuptorul. Oare greșim dacă spunem că este inima bucătăriei? Cu ajutorul lui poți crea un moment frumos alături de cei dragi, o cină romantică, o mâncare sănătoasă.

Cuptorul, un aliat de nădejde pentru mese delicioase

Cuptorul este un ajutor de nădejde în bucătărie. Fie că vorbim de aragaz cu cuptor, cuptor încorporabil sau cuptor cu microunde. Poți pregăti cele mai delicioase feluri de mâncare fără mult efort și griji. În plus poți găti mult mai sănătos. 

Cuptorul a ajuns să fie mult mai utilizat acum decât era în urmă cu câțiva ani. În plus, este și mai ușor de curățat. De la vechile rețete de curățat cu ingrediente naturale, la soluții tip spray pentru curățat. La câte feluri de cuptoare există în prezent, să nu te surprindă faptul că s-a inventat și cuptorul cu funcție autocurățare. Atât de mult a evoluat tehnologia!

Tipuri de cuptoare

În momentul în care alegi un cuptor, îl alegi în funcție de nevoile de gătit. Cu toții gătim diferit, avem preferințe foarte diferite. Unii poate gătesc la cuptor mai des, alții poate mai rar.
Te sfătuim să nu alegi un cuptor complex doar ca să ai ce curăța.

  • Aragaz prevăzut cu cuptor electric sau cuptor pe gaz. Varianta tradițională, independentă, cu un design clasic, dar totuși modern.
  • Cuptor încorporabil, pe gaz sau electrice.

Noile generații de cuptoare electrice sunt prevăzute cu funcții autocurățare. Curățare pe bază de abur - resturile înmuiate sunt mult mai ușor de îndepărtat. Curățare catalitică - pereții interiori ai cuptorului sunt prevăzuți cu panouri ce absorb grăsimea și reduc mirosurile din timpul coacerii.

Curățarea pirolitică - căldura degajată de temperatura mare transformă reziduurile și resturile de grăsime în cenușă. Cenușa rămasă se îndepărtează doar cu o lavetă. Producătorii susțin că nu mai trebuie folosite și alte produse curățare cuptor electric.

Acest sistem de autocurățare este marketing sau adevăr? Bineînțeles că răspunsul depinde cât de des și în ce mod este folosit cuptorul.
Cuptor cu microunde, independent sau încorporabil. Foarte practic și util în orice bucătărie.

Cum curățăm un cuptor?

Dincolo de funcțiile sale de autocurățare, noi îți recomandăm ca la un anumit interval de timp să cureți cuptorul ca la carte. Important este să folosești o soluție de curățat.

Cum procedezi?

  1. Ai nevoie de o bucătărie liberă și geamul larg deschis. Mereu când faci curățenie îți recomandăm să aerisești încăperea. Mirosul soluțiilor va dispărea mai repede.
  2. Scoate tăvile si grătarul din cuptor, iar din cuptorul cu microunde scoate farfuria rotativă din sticlă (platanul). Le vei curăța la final. În plus vei fi mai eficientă în procesul de curățare cuptor de grăsime fără aceste accesorii.
  3. Pregătește accesoriile necesare pentru a curăța cuptorul.
    Accesoriile sunt foarte importante deoarece îți vor oferi protecție. Folosește mănuși menaj mai groase pentru a-ți proteja mâinile, lavete microfibră și bureți rezistenți. Noi îți recomandăm Mănuși menaj Profesionale, Laveta Microfibră Bucătărie Extra Rezistentă, Burete Bucătărie Extra Rezistent.
  4. Folosește produsele de curățenie potrivite.
    Poți apela la diverse trucuri cu lămâie, oțet, bicarbonat. Chiar dacă acestea sunt naturale și promit că îndepărtează grăsimea și elimină mirosul, tot trebuie să le testezi pe suprafață. Când nu cunoști suprafața sau produsul folosit, testează produsul pe o zonă mai puțin vizibilă. E posibil ca materialul din care este făcut cuptorul să se deterioreze foarte ușor. De asemenea, reține că soluția homemade nu asigură protecție suprafeței și nu îi prelungește rezistența.
    Noi îți recomandăm să folosești soluții profesionale speciale pentru curățarea cuptorului, indiferent că este vorba de curățarea cuptorului de aragaz sau a cuptorului încorporabil. Aceste produse sunt testate pe materialele moderne.
    Cuptorul înseamnă grăsime uscată, arsă, încrustată. Pentru acest tip de grăsime ai nevoie de un degresant la cald, ideal pentru curățarea cuptorului ars. Noi îți recomandăm Dr. Stephan Hot Foam Degreaser sau Dr. Stephan Turbo Degreaser. Oferă o curățare rapidă cuptor deoarece tot ce trebuie să faci este să încălzești cuptorul și apoi să pulverizezi soluția. Este o soluție pentru curățat cuptorul aragazului, cât și pentru cuptorul încorporabil. Mai mult decât atât va degresa și curăța și geamul cuptorului.
    Pentru curățare cuptor cu microunde îți recomandăm o soluție pe bază de amoanic cum este Dr. Stephan Multicleaner Amoniacal sau un degresant la rece cum este Dr. Stephan Cold Foam Degreaser. Va degresa și va îndepărta mirosurile împregnate. Acestea sunt produse care nu afectează suprafața cuptorului cu microunde. După pulverizare, murdăria se va îndepărta foarte ușor cu o lavetă din microfibră.
    Pentru curățare tavă cuptor, grill și platanul cuptorului cu microunde poți folosi cu încredere un detergent de vase. Alege unul cu efect degresant. În funcție de gradul de murdărie, le poți pune dinainte la înmuiat. Testează un detergent de vase cu efect degresant, super concentrat - Dr. Stephan Super Dish Pump.
  5. Dacă murdăria este foarte veche și persistentă repetă procesul de curățare.
  6. După ce ai terminat de curățat cuptorul aragazului, cel încorporabil și cuptorul cu microunde lasă ușa cuptorului deschisă pentru a se aerisi. Pentru a se aerisi mai bine încăperea și cuptorul, lasă și geamul deschis.

Sfaturi pentru întreținerea cuptorului

Apelează la diverse trucuri care vor prelungi viata cuptorului. Alege-le pe cele potrivite stilului tău.

  1. Da! A preveni este mult mai ușor decât a trata!
    Cheia succesului pentru un cuptor mereu curat stă în crearea unei rutine. Șterge-l imediat după ce l-ai folosit cu o lavetă umedă din microfibră. Nimic mai simplu. Vei economisi foarte mult timp.
    Vei evita grăsimi arse, mirosuri neplăcute, apelarea la orice soluție pentru cuptor aragaz, încorporabil sau microunde. Vei găti cu mult mai mult drag atunci când știi că ai deja cuptorul curat.
  2. După fiecare utilizare lasă ușa cuptorului deschisă. Mirosurile rezultate în urma mâncării gătite se vor impregna în pereții cuptorului. Lasă ușa între-deschisă pentru 1-2 ore.
  3. Când gătești încearcă să acoperi mâncarea. Poți folosi vase cu capac, pungi speciale pentru gătit, folie de aluminiu pentru a acoperi tava. Astfel, vei evita din petele de grăsime ce pot rezulta ulterior. Modul în care îngrijești cuptorul are un impact direct asupra duratei sale de viață.
  4. Când ai de îndepărtat un strat gros de grăsime arsă sau alte tipuri de resturi folosește un prosop din hârtie pentru a șterge primul strat. În acest mod vei prelungi viața buretelui de bucătărie sau a lavetei din microfibră.
  5. Petele de lichide, grăsime, alimente pot absorbi energie și duc la arsură sau chiar la deteriorarea componentelor cuptorului. Pot contamina și alte mâncăruri gătite. Nu le lăsa acolo mult timp.
  6. Nu curăța cuptorul imediat ce ai terminat de gătit. Lasă-l puțin să se răcească deoarece poți genera reacții inutile sau chiar arsuri.
  7. În manualul de utilizare al cuptorului se recomandă să folosești pentru curățare o lavetă din microfibră și să nu folosești detergenți corozivi sau abrazivi. Îndepărtarea murdăriei depuse și a petelor datorate resturilor de mâncare se face când cuptorul este călduț.
  8. Nu există o regulă cât de des trebuie curățat cuptorul. Depinde cât de des gătești și ce fel de mâncare gătești. Poți stabili, în funcție de stilul tău de gătit, un program de curățare pe care să îl respecte toată familia.

Bucătărește pe stilul tău, așa cum îți place. La curățenie ai încredere în noi.